Naroči se na RSS

Je ekološko pridelana hrana res boljša?


sadje-zelenjavaPotrošniki se čedalje bolj odločamo za nakup ekološke hrane in pijač. Bodisi iz želje po naravni hrani, varstva okolja in naravnih virov ali dobrega počutja živali.

Hkrati konsenz med stroko kaže, da lahko že manjša količina pesticidov in strupenih kemikalij škoduje zdravju, še posebej med nosečnostjo ter pri mlajših otrocih. Mnogo ljudi se želi škodljivih kemikalij in pesticidov znebiti s pranjem in lupljenjem sadja in zelenjave.

Toda dejstvo je, da pranje ne pomaga veliko, lupljenje pa je nepriporočljivo, saj z njim odstranimo tudi velik del hranljivih snovi, ki se najpogosteje nahajajo tik pod lupino. Najboljši način da se bolje zavarujemo pred zastrupitvijo s pesticidi tako ostaja izbira ekološko pridelanih živil.

Ekološko pridelana hrana je zaradi daljšega časa pridelave, povečanega obsega dela, skrbnega ločevanja, manjšega obsega pridelave ter strožje kontrole in certifikacije dražja od neekološko pridelane. Ker si je zato veliko ljudi ne more redno privoščiti, je sadje in zelenjavo priporočljivo ločevati na tisto, ki je bolj ter tisto, ki je manj ‘onesnažene’ s pesticidi.

Po raziskavah ameriškega inštituta Environmental Working Group je tako pametno, da sledeča živila kupujemo ekološko pridelana, saj imajo (pridelana na neekološki način) najvišjo vsebnost pesticidov:

• Breskve
• Jabolka
• Nektarine
• Grozdje
• Jagode
• Češnje
• Hruške
• Paprika
• Zelena
• Korenje
• Solata
• Kale (vrsta zelja)

Če vam finančno stanje dopušča, lahko ekološko pridelano kupujete tudi sledeče sadje in zelenjavo, vendar pa je v njej vsebnost pesticidov najnižja, kar pomeni, da jo lahko mirno uživate tudi, če je pridelana na konvencionalen način:

• Ananas
• Mango
• Kivi
• Papaja
• Lubenica
• Avokado
• Čebula
• Sladka koruza
• Šparglji
• Zelje
• Jajčevec
• Paradižnik
• Brokoli
• Sladek krompir
• Dišeči grahor

kombajn

Pri vsem tem velja poudariti, da čeprav je ekološko pridelana hrana zagotovo varnejša za zdravje, pa ni nujno tudi boljša od neekološke. Zagotovo ste kdaj imeli občutek, da e ekološko pridelano sadje in zelenjava po okusu izstopata, vendar pa nobena izmed raziskav, izvedenih v EU o primerjavi med okusi ekološko in neekološko pridelane hrane, ni neizpodbitno potrdila teh trditev. Seveda pri tem vedno primerjamo sezonsko ekološko ali neekološko hrano.

Po podatkih angleške agencije Food Standard Agency rezultati raziskav ne potrjujejo niti predpostavke, da naj bi ekološko pridelana hrana vsebovala več hranljivih snovi. Hranilna vrednost je bolj kot od načina pridelave odvisna od način skladiščenja, kvalitete zemlje, podnebnih in vremenskih pogojev, kvalitete semen in, nenazadnje, dejstva ali je živilo sveže in kako ga obdelamo pri pripravi hrane.

Odločitev je torej vaša, pri nakupu pa bodite pozorni na oznake, ki jih boste našli na ekološko pridelanih živilih. Zakonodaja Evropske unije na tem področju natančno predpisuje pogoje pridelave in ravnanje z ekološko pridelanimi živili, ki nosijo prepoznaven znak EU za ekološka živila (opcijski za živila uvožena iz držav nečlanic EU). Še vedno se pri tem uporabljajo tudi drugi (nacionalni ali zasebni) znaki. Tak je tudi znak Ministrstva RS za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

organic farmingkmetijstvo

Viri:

  • UK Food Standard Agency – Organic Food,
  • Environmental Working Group – Shopper’s guide to pesticides,
  • Evropska komisija – Ekološko kmetovanje

Priporočamo tudi

Previdno pri nakupu rabljenega avtomobila
Recesija ni prizanesla niti avtomobilskemu trgu, zato so cene avtomobilov drastično padle – zlasti...
Ko znaš poslušati svoje telo
Kot večina žensk si želim dobro izgledati, biti polna energije. Zdravo se prehranjevati je sestavni...
Večerno prenajedanje? Ugasnite televizijo!
Pozne večerje in prigrizki lahko vplivajo na vaše telo kljub temu, da so številke kalorij znotraj...
Morski prašiček potrebuje pozornost
Za morskega prašička se odločite, če imate dovolj prostora za veliko kletko, dovolj časa, da se...

3 komentarjev na objavo “Je ekološko pridelana hrana res boljša?”

  1. Lea pravi:

    Zanimiv članek, hvala za informacije.
    Seveda jaz jem največ sadja in zelenjave prav iz prve “pesticidne” skupine. :)

  2. Urška Gerbajs pravi:

    Jaz pa obratno – moje sadje po večini pade v drugo skupino. :)

  3. Ana pravi:

    Jst pa itak jem samo pomaranče in banane… *blush*

Vaš komentar