Naroči se na RSS

Tropska vsestranska privlačnost ananasa


Le kdo ne pozna tropskega sadeža, ki prijetno diši in ima odličen okus po tropskih deželah. Že samo okus nam vzbudi misli na poletje in na uživanje. Tropsko razvajanje in zdravilne učinke si lahko privoščimo vsak dan in ne glede na to kje na svetu se nahajamo.

Ananasov sokAnanas je tropska rastlina, večletnica, ki ima okoli debelega stebla v rozeto razporejenih 30 ali več suličastih in gladkih listov z bodičastimi robovi. Zraste do višine metra in pol. Zgradba listov je takšna zato, da je izhlapevanje vode skoznje kar najmanjše. Plodovi so običajno težki dober kilogram, včasih pa tudi do treh kilogramov. Ananas je edina rastlina iz svoje družine, katere sadeži so užitni. Domovina ananasa je Južna Amerika. Tamkajšnji prvotni prebivalci Tupi so mu rekli anana »odličen sadež«, besedo pa je neki francoski župnik spremenil v ananas. Španci so sadežu zaradi podobnosti s pinijevim storžem nadeli ime pina, od koder izvira tudi angleška beseda pineapple. V Evropo je ananas prinesel Kolumb, vendar je evropsko podnebje za vzgajanje ananasa prehladno. Skoraj dve stoletji je bil ananas na mizi izredna redkost. Angleški kralj Charles II. je nekoč, ko je v dar dobil ananas, z njim celo poziral za uradni portret.

Danes pa sadež dobimo v vsaki še tako majhni trgovini. Zavedati se moramo kako zdrav je sadež saj je izredno bogat z vitamini in minerali. Vsebuje veliko biotina, vitaminov – največ je vitamina E, B12 in C – in več kot 15 mineralnih snovi. V zadnjem času se veliko piše še o encimu bromelainu, ki ga je v ananasu izjemno veliko. Bromelain cepi beljakovine, zato ananas in ananasov sok uporabljajo za mehčanje mesa. Bromelain tudi znižuje krvni tlak in pomaga razgrajevati obloge na notranjih stenah žil. Sveži ananas deluje odvajalno in diuretično ter pomaga pri prebavnih težavah. Svež še nekoliko trd sadež vsebuje kislino, ki lahko škoduje zobem in želodcu, zato se ljudje s takšnimi težavami poslužujte bolj zrelih sadežev. V zrelem sadežu je več sladkorja kakor kisline. Pomaga tudi pri sončarici, učinkuje pa ne le zdravilno ampak tudi lepotno saj odstranjuje starostne pege.

V naravnem zdravilstvu uporabljajo sveže iztisnjen sok proti vročičnim obolenjem in za blaženje morske bolezni. V njegovi karibski domovini pa ga cenijo in uporabljajo, kot naravni afrodiziak.

Vse zdravilne učinkovine lahko preizkusimo in sicer ga lahko pripravimo na več načinov. Najbolj privlačen način za serviranje ananasa je tak: najprej odstranimo “rožico” zelenih listov, nato plod izdolbemo in ga napolnimo s sadno solato iz zrezanega ananasovega mesa. Ananasov sok je nepogrešljiv pri raznih alkoholnih in brezalkoholnih koktajlih ali osvežilnih napitkih. Le te lahko pripravite kar doma.

ANANASOV OSVEŽILNI NAPITEK

    Sestavine:

  • 1 svežega ananasa
  • 1 banano
  • 1 jabolko
  • sok ene limone

Jabolko olupimo, zrežemo na krhlje in odstranimo peščišče. Ananas olupimo, limono stisnemo in banano olupimo. Vse sadje zrežemo na srednje velike kose, da jih lažje zmeljemo, in ga skupaj s sokom limone stresemo v kuhinjski mešalnik. Zmeljemo, pretresemo in postrežemo v lepem visokem kozarcu, ki mu lahko rob okrasimo s sladkorjem ali pa zanj zataknemo rezino banane ali ananasa.

Naužite svoje brbončice s slastnim ananasom, verjemite hvaležne vam bodo.

Priporočamo tudi

Tropski deževni gozdovi – pljuča Zemlje
Vdihnemo kisik in že čez trenutek spet izdihnemo ogljikov dioksid, to se dogaja povsem podzavestno....
Vitamini, ki kar kličejo po zaužitju
Vroče poletje se še kar nadaljuje, v teh vročih dneh razmišljamo smo o ohladitvi, nekaterim sploh...
Darilo za mojega
Danes čistim dimnik, da bo pripravljen za vsa darila, ki jih bo poslal božiček. Sprašujem se, kako...
S pravilno prehrano bodo tudi “tisti dnevi” v mesecu prijetni
Čeprav se menstrualni ciklusi in PMS-i pri vsaki posameznici razlikujejo, vseeno obstaja nekaj ukrepov,...

Vaš komentar