Naroči se na RSS

Segrevanje ozračja moramo ustaviti


Led se taliTemperatura ozračja in oceanov se bo zvišala. To je zelo velik problem, ki se ga žal ne zavedamo dovolj, vendar posledice bodo občutili naši potomci. Povprečna temperatura ozračja ob Zemljini površini se je v letih 1905 do 2005 povečala za 0,74 °C. Ocenjeno pa je, da se bo temperatura površja Zemlje povišala za 1,1 do 6,4 °C v 21. stoletju. Ogrevanje zemlje in višanje gladine morij naj bi se nadaljevalo še več kot tisoč let tudi, če se količina toplogrednih plinov ne bi povečevala v ozračju. Večina segrevanja povzročijo toplogredni plini, kot so ogljikov dioksid, metan in ozon ter učinek tople grede. Največ zaslug zaradi povišanja temperature ima človek, predvsem zaradi izpustov ogljikovega dioksida v ozračje. V dobi industrializacije se je učinek globalnega segrevanja močno povečal. Izgorevanje nafte, bencina in premoga so glavni vzroki onasneževanje narave.

POSLEDICE GLOBALNEGA SEGREVANJA:

 • krčenje gozdnih površin
 • taljenje ledenikov, ledu in zmanjšanje Antarktike in s tem ogrožeanje in izumrtja marsikatere živalske vrste
 • zmanjševanje in izginjanje otokov
 • spremembe v padavinah zaradi globalnega segrevanja lahko povzročijo poplave in suše, povzročijo selitve in imajo negativen gospodarski vpliv, ki ima lahko usodne posledice na vse živalske vrste

Znanstveniki so prepričani, da bo v obdobju naslednjih 50 let zaradi globalnega segrevanja izumrla okoli četrtina vseh kopenskih živali in rastlin. Predvideli so, da bo do leta 2050, kljub morebitni srednji stopnji klimatskih sprememb iz Zemlje izginilo več kot milijon bioloških vrst. Kar med 15 in 37 odstotkov bioloških vrst bi eventualno lahko izumrlo.

KAJ NAREDITI?

Zanimivo je, kako se večina ljudi ukvarja s problematiko današnjega časa.P roblemi in afere, ki se zgodijo danes, so pomembnejše kot onesneževanje okolja. Ne zanima nas, koliko živalskih vrst je zaradi onesneževanja okolja ogroženih in kakšne posledice bodo nosili naši potomci. Žal se tega ne zavedamo. A vseeno lahko že sedaj sami zmanjšamo učinek globalnega segrevanja. Potrebno je zmanjšati porabo fosilnih goriv in izpuste ogljikovega dioksida v ozračje. Z energijo je potrebno ravnati racionalno in poiskati nove energetske vire. Uporabljajte varčne žarnice in uporabite recikliran papir. Kupujte izdelke z manj embalaže in ločujte odpadke. Hodite peš in uporabljajte javni transport. Lahko ta prispevek tudi pošljete vsem, ki ima dovolj razvito zavest.

Priporočamo tudi

Zakaj imeti otroke, če so cel dan v vrtcu?
Vse manj se zavedamo, kako nas naši otroci potrebujejo. Ko pridejo v puberteto, pa se sprašujemo,...
Minljivost, sebičnost in strah..
Iz dneva v dan gredo mimo nas številne lepe stvari, a mi jih sploh ne opazimo. Ali kdaj pomislimo na...
Prezračevalni sistem
Podjetje, v katerem delam, se nahaja v zelo moderni stavbi. Vse je na zavidljivi ravni. Imam navado reči:...
Morski prašiček potrebuje pozornost
Za morskega prašička se odločite, če imate dovolj prostora za veliko kletko, dovolj časa, da se...

17 komentarjev na objavo “Segrevanje ozračja moramo ustaviti”

 1. alenka pravi:

  Slika pove vse. Beli polarni medevdi živijo na ledu in prežijo na tjulne, ki so njihova hrana. Žal pa se led zaradi globalnega segrevanja topi in posledice so, da polarni medevdi ne morejo iskati hrano, pride pa tudi do utopitve polarnih medvedov.

 2. Urška Gerbajs pravi:

  Ne me narobe razumeti, se sama trudim za spremembe (ločujem odpadke, vozim se s kolesom, imam varčne žarnice, ne kupujem flaširane vode ipd). Ampak obstaja en velik problem in to je, da smo potrošniki v tem sami. Ničesar ti država ne podari, nič ti ne subvencionira, nič ne pomaga.

  Eko izdelki so vedno najdražji, prehod pa je za marsikoga (sploh zdaj) strošek, ki si ga ne morejo privoščiti. En banalen primer je npr. koš za ločeno zbiranje odpadkov – jaz sem kupila takrat najcenejšega, zanj sem odštela 19 EUR! Za koš!! Kje so potem še BIO razgradljive vrečke in vse kar potegne zraven. Varčne žarnice so najdražje (naju je zamenjava v stanovanju stala do sedaj več kot 60 EUR, pa še nisva vseh zamenjala!), papirnate vrečke v trgovini dražje od plastičnih, ekološka čistila veliko dražja od navadnih. Reciklirani papir je držaji od navadnega, z eno besedo – kar ima etiketo razgradljivo, ekološko ali kaj podobnega je med dražjimi.

  V trgovini dobiš brezplačne samo plastične šumeče vrečke, za eko varianto moraš plačat, vožnja z avtobusi (medkrajevno) je dražja od vožnje z avtom.

  Kar hočem povedati – brez pomoči se ne bo izšlo, država bi lahko kaj pripomogla na ravni prebivalstva, ne samo s strategijami. Pa četudi vsaj s simboličnim povpračilom denarja za vračilo plastične embalaže.

  Mene je ta ekologija doma že toliko stala, da bi že zdavnaj odnehala, če si teg ane bi mogla privoščiti. To žal ni poceni zadeva in zato je ljudje ne bodo ponotranjili dokler, žal, ne bo zares prepozno.

 3. sara pravi:

  Se strinjam tako s člankom kot z Urško.. Poleg tega pa so podatki o onesneževanju okolja baje deloma celo prirejeni in izmišljeni, v tem smislu, da država lahko pobira davke za bolj ekološko tehnologijo in eko odnos do okolja..

  V resnici naj bi velik del onesnaževanja in pomembnih sprememb pravzaprav izhajal iz delovanaj sončnih peg in vpliva kozmičnih delcev ter zaradi ledene dobe, katera nastopi na vsake sto tisoč let nekje.. Mislim da je resnica vedno nekje vmes: ja,človek z industrijo onesnažuje,pa tudi uničevanje gozdov in izginjanje rastlin in živali je problem..

  Po drugi strani pa je res: eko je drago, zdravje pa si moraš pravzaprav kupiti (zdrava hrana je dražja, da ne govorim o kozmetiki.)Če se to spodbuja,naj se nikar umazano ne poskuša zaslužiti na račun kupovanja dragih eko izdelkov,ki resnično niso dostopni vsem. Zdravo in okolju prijazno bi moralo biti pravica vseh,ne pa privilegij.

 4. alenka pravi:

  Se strinjam z vama sploh s tem, da naša država nič ne naredi za ekologijo. Je vse drugo bolj pomenbno. Ni mi jasno, da je “eko življenje” toliko dražje. Res žalostno, še večja žalost je pa ta, da naša država v bistvu nič ne naredi, samo otežuje. Jaz naredim kar je v moji moči, vendar to še zdaleč ni dovolj. Res pa je tud ta resnica, ki jo navajaš Sara. Samo največ škode je z izpustom ogljikovega dioksida i z igorevanje fosilih goriv. Verjetno je res, da je več vzrokov globalnega segrevanja, toda posledice bodo usodne.

 5. Urška pravi:

  Jaz sicer kar verjamem, da so napovedi znanstvenikov realne in da je situacija res kritična, ampak samo z globalnimi zavezami in strategijami se res ne bo dalo nič narediti, če bo ekoživljenje še vedno rezervirano le za premožnejše.

  Žal so samo trgovci tisti, ki znajo danes prepoznati potrebe in tržne niše. Država pač ne. Še danes ni MOP eno pomembnejših Ministrstev, v Evropki komisiji imam Potočnika za komisarja za okolje, ustanovljen je bil nov vladni Urad za podnebne spremembe. In kakšen je neto rezultat vsega tega zaenkrat? Ga ni. Jaz ga ne občutim…

 6. alenka pravi:

  Rezultat je ta, da nekateri vlečejo dobro plačo na račun davkoplačevalcev. Žal.

 7. Mr Mojo pravi:

  Kot znanstvenika me najbolj veseli, kadar ljudje “verjamejo”.
  O tem obstaja en dober zapis:

  http://mrmojo.blog.siol.net/2009/01/15/aliens-cause-global-warming/

 8. janezbond pravi:

  Kakšno segrevanje neki… zakaj potem meni jajca zmrzujejo. Raje spremeni naslov v globalno zmrzovanje.

  LP

 9. Urška Gerbajs pravi:

  Milo rečeno se mi zdijo takšni komentarji kto je vaš, janezbond primitivni in brez vsakega poznavanja problematike, ki jo je predstavila Alenka.

 10. janezbond pravi:

  ironično je, da eni znanstveniki potrjujejo konec sveta z globalnim segrevanjem in da smo za to krivi ljudje, medtem ko drugi znanstveniki (ki so seveda s strani medijev in senzacije potisnjeni v ozadje) spodbijajo vse teorije o naši krivdi za trenutno stanje zemlje.
  Zdaj pa, verjemi komur hočeš. Ne se pa igrati naivneže, ki verjamejo vse, kar vsakodnevno gobcajo po televizijah in v medijih. Vzemte si vse v rezervo, prosim.

 11. Haro pravi:

  Segrevanje ali ne..naša krivda ali ne.. v vsakem primeru je res, da grdo ravnamo z našim planetom..zato je brezveze govorit, kdo ima prav glede česarkoli drugega..

 12. Ločevanje odpadkov, sprehajanje, izklapljanje porabnikov energije, ko jih ne potrebujemo… lepo in prav.

  Domišljanje, da s tem vplivamo na temperaturo planeta v velikostnem razredu nekaj stopinj Celzija grdo in narobe.

 13. Petra pravi:

  ce po tem lahko se kdo mirno rece da globalno segrevanje ni krivda clovestva….bdw u angliji ima vsak smetnjak svoj cip ki tehta tezo odpadkov-namrec vsakomur je dovoljeno proizvesti(odvreci) zgolj doloceno tezo odpadkov in nerecikliranje je kaznivo-reciklirajo celo oblacila…u sloveniji pa folk nosi svecke na grobove ki v naravi gnijejo cez 300 let…k da umrli rabijo svecke..mar niso dovolj zgolj roze?? kot drugje?? naslednjic ko boste sli prizgat svecko na grob nekoga se vprasajte zakaj to pocnete-in iz istega razloga lahko na grob prinesete cudovit sopek travniskih cvetlic…

 14. Diana pravi:

  Žal se pri problematiki segrevanja ozračja skoraj nikoli ne objavi absolutno največjega krivca za segrevanje, kateri pa je živinoreja. Lahko nenehno ugašamo luči, kupujemo varčne žarnice, se vozimo samo s kolesom do konca življenja itd., ampak daaaaleeeeč največji krivec bo še naprej ostal živinoreja. Odgovor kaj lahko vsak posameznik pri tem stori, je verjetno na dlani ;)

 15. Petra pravi:

  se strinjam, Diana :)

 16. petra pravi:

  http://www.vegetarismus.ch/info/oeko_sl.htm tu si lahko preberete več o vplivu živinoreje na okolje.

Vaš komentar