Naroči se na RSS

Obsedeni z nakupovanjem kozmetike?


kozmetikaSte ena izmed tistih, ki se ne more upreti kupovanju kozmetike? Vas vedno znova premamijo novi proizvodi, ki se menjajo hitreje, kot uspete porabiti stare zaloge? Potem je ta članek pravi za vas.

Verjetno ste si že na pragu drogerije velikokrat dejali “grem samo pogledati”, pa ste iz trgovine vendarle prišli s kupljenimi artikli, za katere ste doma ugotovili, da jih pravzaprav sploh ne potrebujete. Podobno kot velja za navadne živilske trgovine, so lačne predvsem vaše oči. In če v živilskih trgovinah veliko naredite že s tem, da nikoli ne greste po nakupih na praznem želodec, je pri nakupovanju kozmetike potrebna povsem druga tehnika.

1. Vzemite si čas
Morda se vam na prvi pogled to zdi tvegano dejanje, saj boste na ta način opazili še več novih artiklov, ki bi jih želeli preizkusiti. Toda s tem, ko si vzamete čas in počasi pregledujete izdelke na policah ”hranite vaše lačne oči”. Sliši se smešno, vendar je res. Najslabše je, če v drogerijo prihitite z nakupovalnim listkom in se (bolj ali manj neuspešno) trudite držati napisanega seznama. Težava namreč ni v tem kar potrebujete, temveč v tem, česar ne rabite pa bi vseeno radi imeli. Več izdelkov ko boste pregledali in primerjali med seboj, bolj boste izbirčni in kmalu se boste zalotili pri tem kako artikle, ki ste jih malo prej držali v roki, postavljate nazaj na polico.

Če so na policah na voljo tudi odprti testni vzorci, jih v miru preglejte. Toda pozor! Bodite previdne pri preizkušanju testerjev na prodajnih policah – nikoli ne veste koliko ljudi jih je preizkusilo pred vami. Testno šminko tako nikoli ne nanašajte neposredno na ustnice, oziroma testni puder ali kremo na obraz.

2. Preglejte sestavine
Sedaj imate verjetno v roki že precej ožji izbor artiklov, ki so vam vzbudili posebno pozornost. Preverite sestavine. Ali krema vsebuje škodljiv alkohol (npr. alcohol denat) oziroma je pretirano odišavljena (fragnance)? Ali je bazirana na naftnih derivatih (npr. petrolatum, parrafinum liquidum)? Vsebuje gel za tuširanje močne in izsuševalne čistilce (sulfate)? So med sestavinami zdravju škodljivi konzervansi (parabeni) in ftalati (phathalate)? Takšen izdelek raje postavite nazaj na polico.

3. Vprašajte sekozmetika
Sedaj verjetno v rokah držite le še izdelek ali dva. Vprašajte se:
Si to lahko privoščim?
Ali to resnično potrebujem?
Kaj imam za isti namen že doma? Je ta izdelek res v čem toliko boljši od tistega, ki ga že imam? (če je možno, v trgovini najdite izdelek, ki ga že imate doma in ju primerjajte)
Ali gre za omejeno kolekcije (limited edition) ali pa me bo ta artikel še vedno čakal na polici, dokler ne porabim starega?
Kako se bom počutila, ko bom to kupila? Ali se bom tudi tega hitro naveličala?

4. Prosite za vzorec
Beseda ni konj, zato le pogumno stopite pred prodajalko in prosite za brezplačni vzorec. Ta vas ne stane nič, vendar pa poteši trenutno željo po nakupu izdelka. Lahko da boste v nekaterih drogerijah naletele na prodajalko, ki se bo upirala dajanju vzorcev. Bodite odločne – kako pa boste sicer preverile morebitno alergijsko reakcijo?

Sicer pa se držite načela “manj je več” in kupujte racionalno. Zakaj bi potrebovale 5 različnih vonjev gela za tuširanje, če pa se po tuširanju namažete z losjonom za telo, ki vonj gela za tuširanje izniči? Zakaj bi kupovale odtenke rdečil in senčil, ki jih boste po vsej verjetnosti lahko nosile le k enemu kosu oblačila? Pri nakupu vedno premislite na uporabnost artikla in možnost kombiniranja. In ne pozabite – veliko dobrih kozmetičnih preparatov si lahko naredite same (preberite članek Lepota iz domačega hladilnika), še posebej to velja za doma pripravljene maske za obraz in lase, tonike in pilinge.

Priporočamo tudi

Lepota iz domačega hladilnika
Ženske smo rade urejene in negovane, zato pogosto posegamo po negovalni kozmetiki. Najrazličnejše...
Zakaj naravna kozmetika in ali je res naravna
Ste kdaj pomislili, kaj se zgodi s kremo, ki jo vsako jutro in večer nanesete na obraz? Povprečna ženska...
Uprite se recesiji in varčujte
Živimo v potrošniško naravnani družbi, v kateri proizvodnja vse bolj presega naše povpraševanje...
Premalo samozavestni? Cenite se!
Ste tudi vi ena izmed tistih žensk, ki jamrajo ob pogledu na svojo, po vašem mnenju katastrofalno,...

En komentar na objavo “Obsedeni z nakupovanjem kozmetike?”

Vaš komentar