Naroči se na RSS

Naučite se prepirati


Se znate prepirati?Vsak par se vsaj občasno sooči z nestrinjanji, ki včasih prerastejo v hujše spore in zamere. Jih znate premagati in se ustrezno pogovoriti ali pa več dni kuhate mulo? Psihologi svetujejo, da se o vsem pogovorimo sproti, da težav ne potlačujemo vase in ne gojimo zamer, ki se počasi, a vztrajno, nalagajo v našo podzavest. Najhujše je, če partnerju ne omenimo, da nas je z neko izjavo in dejanjem prizadel, nato pa mu to zadevo očitamo šele čez nekaj tednov, mesecev ali celo let. V tem času, je naš dragi zagotovo že pozabil vse naše pogovore in ker mu takrat nismo povedali, kaj nas moti, si tudi ni mogel ustvariti mnenja, da nas je s čimerkoli razočaral ali razjezil. Kako naj človek ve, kaj je naredil narobe, če mu tega ne pokažemo in mu ne povemo? O tem, kar vas je razžalostilo, prizadelo ali drugače razburilo, spregovorite takoj, vendar pazite na vaše reakcije. Če ste tako zelo prizadete, da bi ga najraje udarile, do onemoglosti kričale ali celo razbile kakšno stvar, rajši počakajte, razmislite in se umirite.

Morda boste potrebovale zgolj nekaj minut, še bolj pa je priporočljivo, da celotno zadevo prespite. Naslednji dan se pogovorite, pri čemer skušajte svoje občutke razložiti umirjeno, brez neposrednega obtoževanja ali celo žaljenja partnerja. S kričanjem in agresijo bi namreč pokazale zgolj to, da ste nezmožne normalnega pogovora in nezrele za sprejemanje kakršnihkoli kritik. Zavedajte se namreč, da ima partner pravico zavrniti vaše obtožbe in zagovarjati svoje prepričanje, da je imel prav, ali da vas z ničemer ni namenoma užalil. Vsaka izgovorjena beseda ali dejanje, vsaka akcija, zahteva določeno reakcijo: našo interpretacijo, kako mi dojamemo besede ali dejanja, kar se lahko razlikuje od človeka do človeka. Nekdo bo ob zbadanju popolnoma ravnodušen, nekdo drug pa bo zelo prizadet in užaljen. Nekdo je občutljiv glede izjav o svoji prekomerni teži ali videzu nasploh, nekdo drug, sploh moški, pa se bo počutil ponižanega, če se bo nekdo norčeval iz njihove poklicne neuspešnosti. Ljudje imamo različna merila o tem, katere izjave so dopustne, kaj je šala in kaj žalitev, pri čemer se moramo teh razlik zavedati in jih upoštevati. Če se vi počutite užaljene, ne pričakujte, da se bo z vami strinjal cel svet, saj je to zgolj vaš pogled na stvari.

Pomembno je tudi to, da pri prepiranju kritizirate in se osredotočate na dejanja oziroma besede, ki so vas zmotile in ne obsojate osebe v celoti. Poudarite, da ste jezni na partnerjevo obnašanje in ne na njega nasploh, saj je to pomembna razlika. Prav tako skušajte biti objektivne, čeprav je to včasih težko in iskreno razmislite same pri sebi. Menite, da vas je partner res užalil namenoma in če vas je, ali je njegova kritika konstruktivna, je v njej morda kaj resnice? Morda pa vas je partner zgolj šaljivo zbadal in ste preobčutljive? Kako se vaš moški sicer obnaša do vas? Njegova dejanja kažejo na to, da vas ima rad in spoštuje, ali pa vas ves čas kritizira, žali in želi spremeniti? Razmislite, ali je oseba prava za vas in če menite, da je, se zavedajte: vsi delamo napake in izrečemo stvari, ki jih kasneje obžalujemo, zato se naučite odpuščati.

Priporočamo tudi

Ženske imamo tako rade čevlje
Kadar se ženski pogovori začnejo nanašati na čevlje, se vedno pripravite na visok emocionalni pritisk....
Jojobino olje – zakladnica narave
Jojobino olje, ki se imenuje tudi Simmondsia chinensis, je pravzaprav naravni tekoči vosek, bogat vir...
Seksi, vroče in ubijalske
Vsaka ljubiteljica mode, predvsem pa lepih čevljev, ima v svoji zbirki vsaj en par - po vsej verjetnosti...
Vodič za nakupovanje: Na šoping se dobro pripravite 2. del
PRAVILO ŠT. 2: Razmišljajte o ustreznih modnih kombinacijah in dodatkih! Se vam zdi, da nimate ničesar...

3 komentarjev na objavo “Naučite se prepirati”

  1. Urška Gerbajs pravi:

    Kaj pa obratno? Zdaj se zdi, kot da se le moški na nas zdirajo, še večkrat pa je ravno obratno…:) Ženske smo še večkrat lahko precej ‘nekonstruktivno naravnane’. Sej vem, da je to spletna revija za ženske, ampak je med fani kar nekaj moških :)

  2. DinaTheQueen pravi:

    Ključ je v tem, da se naučimo s partnerjem komunicirati na njegov/njen način.. ;) Tako se izognemo večini nepomembnih prepirov :) Reakcija partnerja je predvsem odvisna od tega, na kakšen način povemo/izrazimo svoj nasprotovanje :))

  3. sara pravi:

    Res je, nasvet pravzaprav velja za oba: tako za moške kot ženske, res pa da je pisan iz ženskega vidika.. se pa povsem strinjam, vse je odvisno od tega, KAKO nekaj povemo.. jezno, premišljeno, agresivno.. vsaka akcija spodbudi neko reakcijo..

Vaš komentar