Naroči se na RSS

Izkoristi svoj čas zase


Ritem življenja je tako organiziran, da se nam vedno mudi in preprosto nimamo časa se vstaviti za sekundo in zadihati oziroma si vzeti čas za sebe ali sočloveka. Se vam dogaja, da pridete iz službe ali šole tako utrujeni, da razmišljate samo o počitku in postelji. Vendar si počitka ne morete privoščiti, saj vas čakajo domača opravila (likanje, skrb za otroke, pospravljanje…). Iz dneva v dan se utrujenost kopiči in ne samo ob koncu dneva ampak tudi zjutraj, ko bi morali biti spočiti.

V težavahNatrpani urniki vas izčrpajo in fizično ter psihično obremenjujejo. Posledica le tega je hitra razdražljivost, nekakovostno opravljeno delo in razočaranje. Vse skupaj se lahko reši na enostaven način, samo v glavi je potrebno pritisniti na tipko “izkoristi svoj čas”. Tistih nekaj prostih trenutkov, ki jih imate na razpolago, jih izkoristite samo zase. Vzemite si deset minut in se prepustite tišini, lahko sede ali leže, pomembno je, da ste sproščeni in da ne razmišljate o vsakdanjih obveznostih.

Stres in negativno energijo najbolje preženete iz svojega telesa z aktivno rekreacijo predvsem na svežem zraku (sprehajanje, tek, kolesarjenje, smučanje…), če le to ni možno ob slabem vremenu se gibajte v zaprtem prostoru, ki naj bo dobro prezračen. Da se med rekreacijo ne boste dolgočasili si priskrbite družbo prijateljice ali v skrajnem primeru glasbe, ki vas pomirja. Ob dobri družbi se v vašem telesu izloča hormon sreče, ki bo vaše zadovoljstvo obdržal še dolgo v dobri in veseli formi.

Vsak večer ne glede na to, kako zelo ste utrujeni si vzemite dve minuti in premislite, kaj vse vas čaka naslednji dan in kaj vse potrebujete? Če si težko zapomnite in vas skrbi, da boste kaj pozabile si napišite na listek, še bolje, da si kar zvečer vse pripravite. Tako bo pot v službo ali šolo bolj prijetna, saj boste vedele, da imate ves potreben material za lep dan.

Če imate možnost se pred spanjem pogovarjajte s kom (pogovor na štiri oči, telefoniranje…) oziroma poslušajte zgodbe ali berite knjige, ki vas obogatijo. Saj je poslušanje nekoga ali branje zelo dober trening za človeške možgane. Dokazano je, da ljudje, ki veliko berejo in veliko komunicirajo z drugimi, so bolj inteligentni, so bolj odprti do drugih in imajo manj problemov s spominom.
Torej tisto eno uro, ki jo po navadi presedite na sedežni garnituri ob gledanju telenovel izkoristite za svoje boljše počutje. Vsak do dobra izkoriščen trenutek, ki ga izkoristite danes, se vam bo obrestoval jutri.

Priporočamo tudi

Sami s seboj
Veliko je bilo pisanja o tem, kako posameznik doživlja sebe. Kako se spopada z vsakodnevnimi težavami,...
Bodimo hvaležne
V življenju velikokrat zasledimo misli v obliki stavkov, kot so: "Uživaj dan, Daj vsakemu dnevu možnost,...
Minljivost, sebičnost in strah..
Iz dneva v dan gredo mimo nas številne lepe stvari, a mi jih sploh ne opazimo. Ali kdaj pomislimo na...
Ne bodite sužnje stresa
Stres je odziv telesa na pomembne in naporne spremembe našega življenja. Živimo v času hitrega tempa...

Vaš komentar