Naroči se na RSS

Zakaj naravna kozmetika in ali je res naravna


KozmetikaSte kdaj pomislili, kaj se zgodi s kremo, ki jo vsako jutro in večer nanesete na obraz? Povprečna ženska v razvitem svetu na leto zaužije 1kg rdečila za ustnice ter dnevno porabi preko 20 različnih kozmetičnih proizvodov, ki ne ostane na vaši koži. Skoraj 2/3 sestavin v kozmetičnih proizvodih se absorbira v krvni obtok in lahko vpliva na delovanje notranjih organov.

Razumljivo je, da zaradi tega naravna kozmetika postaja čedalje večji trend, vendar pa pozornost tudi tu ni odveč. Zaradi naraščajoče ponudbe in konkurence na tem področju smo kupci pod velikih vplivom marketinških spretnosti ponudnikov naravne kozmetike. Da proizvod lahko razglasijo za “naraven” je dovolj, da vsebuje od 1 do 5 odstotkov naravnih sestavin, kar je zelo malo. Pomembno je zato vedeti kaj naj bi bila naravna kozmetika in kaj lahko od nje pričakujete.

Kozmetični proizvodi lahko nosijo različne etikete – lahko so ‘naravni’, ‘organski’, ‘bio’ in ‘eko’. Ali pa kar vse hkrati. Pogosto se boste srečevali tudi z visokozvenečimi certifikati ter znaki, kot so cruelty free (za izdelke, ki niso bili testirani na živalih) in vegan (za izdelke, ki ne vsebujejo sestavin živalskega izvora ali njihovih stranskih produktov). Toda v kolikšni meri lahko zaupate deklaraciji na proizvodu?

Dejstvo je, da besede naravna kozmetika ne gre jemati preveč dobesedno. Rečeno drugače – zgolj z rastlino se ne boste mazali. Še najbližje osnovnemu pomenu besede boste prišli pri pripravi kozmetičnih pripravkov iz domače lekarne.

Beseda naravna kozmetika se nanaša ne le na končen proizvod, temveč tudi na proces pridobivanja sestavin. Povedano drugače, pomembno je, da se pri pridobivanju sestavin v čim manjši meri obremenjuje okolje. To izključuje uporabo gensko spremenjenih organizmov ter poudarja biološko pridelavo, brez primesi pesticidov in umetnih gnojil. Čedalje bolj pomembno postaja tudi dejstvo, da niti sestavine niti končni izdelek niso testirane na živalih ter da je izdelek pakiran v okolju prijazni embalaži.

kozmetikaPri nakupu kozmetike nas pogosto zavedejo oglasi in obljube o učinkovitosti. Glavni pokazatelj, kako naravna ali organska je kozmetika so njene sestavine, oznake za organsko pridelavo in certifikati (navedeni na embalaži). Dolg seznam težko berljivih sestavin ni najbolj vzpodbuden znak. Naravna kozmetika prav tako ne dopušča uporabe naftnih derivatov, sintetičnih kemikalij, dišav ter barvil, silikonov in sintetičnih konservansov. Zaradi tega je rok uporabe teh izdelkov krajši kot pri sintetični kozmetiki, hraniti pa jih moramo v hladnem in temnem prostoru.

Zavedati pa se morate, da vse kar je naravno ni vedno tudi dobro, kot tudi sintetično ni vedno slabo. Naravni izdelki lahko vsebujejo veliko eteričnih olj, kar ni dobro za občutljivo kožo. O tem bo, predvsem na dolgi rok, odločila vaša koža. Sami lahko največ naredite s tem, da ste pri porabi kozmetičnih proizvodov kar se da zmerni in pred nakupom malo več časa namenite pregledu deklaracije.

certifikati

Priporočamo tudi

Domači recepti za nego suhe kože
Koža je ogledalo našega zdravja in počutja. Na suho kožo vplivajo več dejvnikov: suh zimski zrak,...
Valentinova nega obraza doma
Vsaka dama je rada urejena še posebej na praznik zaljubljencev, ko vas vaš dragi povabi na zmenek ali...
Domači recepti za nego mastne kože
Mastna koža izloča preveliko količino maščobe in se zato neprestano sveti. Mastno kožo moramo temeljito,...
Naravni lifting obraza
Naš obraz zrcali proces staranja, slabljenja mišic in stresa. Naš obraz daje drugim ljudem prvo informacijo,...

Vaš komentar