Naroči se na RSS

Vsestranski ognjič


Ognjič

Ognjič je zdravilna rastlina rumeno-oranžnih cvetov, ki zraste do 40 cm visoko. Domnevno izhaja iz Egipta. Ima izrazito rumene do oranžne cvetove, značilnega ostrega vonja.

Uporaba ognjiča ima dolgo zgodovino. Rimljani so ga kot naravno barvilo v kuhinji uporabljali kot nadomestek pregrešno dragega žafrana. V starem Egiptu je bil ognjič znan kot sredstvo za pomlajevanje. V dobi srednjega veka so ognjič uporabljali v bolj mistične namene – venci ognjiča pod posteljo naj bi varovali med spanjem. Stara modrost pa pravi, da je ognjič tudi napovedovalec vremena – če so njegovi cvetovi po 8. uri zjutraj še zaprti, bo tisti dan deževalo.

Ognjič ima dolgo tradicijo v medicini, saj ima številne zdravilne sestavine. Uporablja se ga na več načinov, iz njega lahko pripravite čaj, mazila ali kuhinjsko začimbo. V ta namen uporabljamo le v senci posušene cvetove.

Nesladkani ognjičev čaj lajša želodčne in črevesne težave ter trebušne krče. Pripravite ga tako, da dve žlički posušenih ognjičevih cvetov prelijete s skodelico vroče vode in pustite 10 minut. Tako pripravljen čaj lahko pijete 3 – 4x dnevno. Ognjičev čaj ima resda grenak okus, vendar ščiti pred čiri na želodcu in je naravno zdravilo proti vnetim sečilom in neredni menstruaciji (pitje odsvetujemo nosečnicam).

Ker deluje protivnetno in protibakterijsko, lahko ohlajeni ognjičev čaj uporabljate pri blaženju opeklin, celjenju ran in vnetem grlu. Uporabljate ga lahko tudi za izpiranje ust in žrela.

OgnjičOgnjičevo mazilo je učinkovito pri pomirjanju pordele in vnete kože. Pogosto ga imenujemo kar ”prva pomoč v steklenički”, saj je primeren za zdravljenje vseh vrst ran, opeklin, ureznin in ozeblin. Zelo prav pride pri pikih insektov. Blagodejno vpliva tudi na vnete vene ter krčne žile.

Če imate razdraženo in suho kožo, je nega z ognjičem prava izbira. Ker kože ne draži, je primeren tudi za občutljivo in k alergijam nagnjeno kožo. S spodbujanjem cirkulacije krvi vpliva na lepši ton in videz kože in ji da zdrav sijaj. Ognjič je učinkovit tudi pri negi problematične in mozoljaste kože. Kot tonik za osvežitev problematične kože uporabite ohlajen, sveže pripravljen ognjičev čaj.

Izvlečke ognjiča boste ravno zaradi njegove široke uporabnosti našle v mnogih izdelkih iz vrst naravne kozmetike.

Ognjič

Priporočamo tudi

Čas je za bezeg
Črni bezeg (Sambucus nigra) najdemo med grmovji. Grm te rastline zraste do 10 m v višino. Bezeg cveti...
Bezgovi cvetovi – samo še nekaj dni, recepti
Zdaj je še zadnji čas za nabiranje bezgovih cvetov. Drugače pa, če zamudite, ne obupajte, v višjih...
Nasveti za balkonsko cvetje
Sezona cvetja je že pred vrati. Že veste, kaj boste zasadili v svoja cvetlična korita, ki bodo vaš...
Arnika za boljše počutje
Pomlad je razgrnila svojo cvetočo odejo po vseh travnikih in nam s tem polepšala pogled na naravo....

Vaš komentar