Naroči se na RSS

Uprite se recesiji in varčujte


Živimo v potrošniško naravnani družbi, v kateri proizvodnja vse bolj presega naše povpraševanje in resnične potrebe. Ker pa nam je všeč občutek velike izbire, nas lahko zanese v nepotrebno zapravljivost. Ste kdaj pomislile, kako privarčevati, se upreti nepotrebnim skušnjavam, a se še vedno dobro počutiti v svoji koži?

Privarčujte na lepoti

Namesto, da bi zapravljale za mesečne ali celo tedenske obiske kozmetičarke, solarija ter lepotne nakupe, razmislite, ali v resnici zaupate zgolj strokovnjakom in njihovim dragim tretmajem. Lepotni saloni in wellness centri navdušujejo s svojo pestro ponudbo tretmajev proti celulitu, manikure, pedikure in postopkov preoblikovanja telesa. Seveda nam je vsem všeč občasno razvajanje, odklop možganov in sproščanje s pomočjo strokovno usposobljenih maserk, manikerk in ostalih lepotnih čudodelk. Pa vendarle: Ali za te lepotne obiske zapravite pravo premoženje? Si jih privoščite celo večkrat mesečno, potem pa imate slabo vest, ker ste, namesto varčevanja, največ investirale v lepoto? Rajši se odločite za lepotna razvajanja v udobnosti vašega lastnega doma.

NakupiPoleg tega, da bodo stroški precej manjši (tudi v trgovini lahko kupite piling za telo in obraz, kakovosten losijon za telo, ki ga boste poleg tega uporabljale dlje časa ipd.), vas ne bo priganjal čas, vi pa se boste lahko popolnoma sprostile. V lepotnih salonih ne morete hkrati gledati televizije, se sproščati z glasbo po vašem okusu ali hkrati početi več stvari,  si nadeti masko za obraz, kuhati in brskati po internetu. V resnici gre za optimizacijo časa in denarja, vseeno pa to ne pomeni, da se povsem odpovejte obiskom kozmetičnega salona. Zahtevnejše lepotne tretmaje vseeno prepustite strokovnjakom, vendar manj pogosto. Preveč agresivna in prepogosta nega obrazu in telesu lahko celo škodi. Vprašajte se tudi, ali poseg za odpravljanje maščobe ni le instant različica za lepo telo, ki se je poslužujete zgolj zato, ker ste preveč leni za redno telovadbo in pravilno prehrano?

Gibanje je ključ do zdravja, ne zgolj lepega telesa, poleg tega boste s samostojnim, domačim uravnavanjem telesne teže in zdravega življenja, pridobile na samozavesti. Da ne omenjamo koliko boste prihranile, saj boste za nakup sadja in zelenjave zapravile precej manj, kot za plačilo osebnega trenerja ali nutricionista. Poleg tega tudi domača lepotna nega ne pomeni, da morate posegati po vseh mogočih in najdražjih lepotnih izdelkih, ki vam jih ponujajo marketinški strokovnjaki. Razmislite, ali zares potrebujete 10 izdelkov za telo in obraz? Boljše je ena kakovostna krema, ki vam zares odgovarja, kot pa množica izdelkov, s katerimi boste kožo zmedli in morda staknili še alergijo. Lepotilna kozmetika dopušča več eksperimentiranja, vendar tudi tukaj rajši nakupujte le odtenke, ki jih največkrat uporabljate ter se izognite kupovanju vse povprek.

Pametno nakupovanje in razprodaje

Čeprav ste ljubiteljica originalnih knjig in ne skopiranih, računalniških ali iz knjižnice sposojenih izvodov, razmislite o kupovanju knjig čez mejo. Ste vedele, da je slovenska marža na knjige ena izmed največjih v Evropi? Knjige v Angliji so denimo skoraj trikrat cenejše, lahko pa za izposojo knjige, ki vas zanima, povprašate prijateljico. Pozanimajte se o knjižnih sejmih, marsikaj uporabnega in poceni pa lahko najdete v antikvariatih. Že dlje časa ogledano oblačilo, ki pa je predrago za vaš žep, lahko kupite na razprodaji, ali pa svojo omaro zgolj dopolnite z novimi kosi.

To pomeni, da vam ni potrebno zapraviti celega premoženja za novo garderobo, temveč zgolj dokupite nekaj dodatkov, ki bodo popestrili vaša oblačila. Morda zanimiv pas, šal, rokavice ali brezrokavnik? Enako, vendar v določeni meri, velja za tehniko. Če ne potrebujete najbolj zmogljivega računalnika z vsemi možnimi programi, temveč zgolj notesnik, rajši kupite slednjega. Poleg tega, da so povsem kakovostni in vsebujejo vse najbolj osnovne pisarniške programe, so tudi lahki, prenosni in cenejši. Lahko pa si omislite tudi rabljenega. Vse bolj priljubljeno je tudi spletno nakupovanje, saj so izdelki tam pogosteje cenejši, poleg tega pa ne nakupujete tako impulzivno kot v trgovini, kjer si velikokrat ne vzamemo zadosti časa za premislek.

Veseli bomo tudi kakšne vaše izkušnje ali mnenja..

Priporočamo tudi

Drevo, ki prinaša denar
Drevo denarja (Crassula ovata) je čedalje bolj priljubljena rastlina. Na njej sicer ne raste denar,...
Nehajmo piti kravje mleko
Človek je edina živalska vrsta, ki tudi odrasla pije mleko. Pravtako smo edini prebivalci planeta,...
Drzen in pogumen, zakaj pa ne?
Na tem svetu je veliko ljudi. Vsak izmed nas ima svojo zgodbo. Eni živijo svoje sanje, medtem ko drugi...
Predsodki o odnosih
Kateri odnos je danes pravilen in kateri napačen? Kdo je pravzaprav pristojen, da o tem presoja? Večina...

En komentar na objavo “Uprite se recesiji in varčujte”

Vaš komentar