Naroči se na RSS

Moda ali krutost?


Moda ali krutost?

Veliko modnih oblikovalcev se vedno zagovarja uporabo krzna. Trdijo namreč, da krzno doda oblačilu določen efekt in veljavo. Vendar pa zamolčijo naslednja dejstva…

Naj začnem pri “življenjskih pogojih” v katerih živali “čakajo” na konec svoje žalostne usode. V majhnih jeklenih kletkah so izpostavljeni vsem mogočim vremenskim razmeram; toči, mrazu, zgočemu soncu, ter seveda zelo grobemu ravnanju njihovih “oskrbnikov” in nemalo živali seveda skuša pobegniti-celo tako, da si pogrizejo dele telesa, zato so v neposredni bližini pogosto nastavljene še razne pasti ali pa so kletke blizu vode-če kateri živali pobeg uspe, ta utone. Mnoge živali so od vsega tega že precej opešane in zato še bolj nemočne, ko nastopi njihov čas.
Krznarji se pogosto izživljajo nad temi živalmi na vse mogoče načine: pretepanje, teptanje, metanje ob tla, zadušitev, utopitev, elektrošok, zastrupitev, rezanje jezikov, tlačenje železnih palic v njihov anus, medtem ko so živali z jezikom prilepljene na zmrznjeno kovino.

Po vsem tem pa so mnoge živali se vedno žive in pri polni zavesti, ko pride na vrsto naslednje: obesijo jih za noge ali za rep in z njih začnejo rezati kožo-pri okončinah. Ko je koža končno “oluščena” z njihovih glavic, so njihova gola, okrvavljena telesa vržena na kup drugih, ki so šle skozi enak postopek pred njimi. IN NEKATERE SO V TEM STANJU SE VEDNO ŽIVE-obstajajo posnetki, kjer srce živali bije še deset minut po takšnem postopku. In temu se reče moda???

V industriji krzna so “uporabljeni” tudi psi in mačke, poleg seveda zajčkov, nork, rakunov, činčil, lisic, veveric, ptic ter celo nekatere ogrožene vrste-te naj bi bile največji znak prestiža. In še- mlajša kot je žival, bolje je, saj njeno krzno na otip deluje otroško in puhasto – kot nalašč za ovratnik, ki bo gospodično ali gospo grel v sivi in megleni mestni zimi…in to v 21. stoletju, ko je človek že zdavnaj razvil nove oblike proizvodnje in s tem mnoge sintetične materiale, ki v oblačilni industriji zelo uspešno nadomeščajo prave.

Oglejte si tudi filmček in se prepričajte sami. Na spletu je pa še ogromno podobnih posnetkov.

Priporočamo tudi

Izberite prava oblačila in izgledale boste mikavno vitke
Spadate med modne guruje ali med modne »faux pas«? Če se prištevate med slednje, potem niste...
Si upaš tudi ti?
Jesen se ne preklico približuje in z njo se bo zamenjala tudi naša garderoba obalčil. Prav posebno...
Poročne obleke za najbolj mikavne neveste leta 2010
Ko se prične pomlad prevešati v poletje se začnejo poroke in vsak ženin in nevesta se pripravljata...
Tipi top pospravljena omara
Se odpravljate v šolo, službo ali preprosto samo na kavo v mesto, vaša omara pa je v takšnem razsulu,...

6 komentarjev na objavo “Moda ali krutost?”

 1. Urška Gerbajs pravi:

  Upam, da ta članek vidi čim več ljudi, da se končno nehajo sprenevedati glede izvora krzna. Meni je kar slabo ko vidim gospe, ki se po mestu sprehajajo v krznenih plačih ali pa imajo krznene dodatke.

  Najbolj se mi pa obrne želodec ko grem mimo krznarne Eber na Wolfovi. Sploh zato, ker lastnica vneto zagovarja, da živali pri tem ne trpijo in da je ona ozaveščena in proti mučenju živali. Nimam besed za to “žensko”.

 2. Natka pravi:

  Citiram:”pretepanje, teptanje, metanje ob tla, zadušitev, utopitev, elektrošok, zastrupitev, rezanje jezikov, tlačenje železnih palic v njihov anus, medtem ko so živali z jezikom prilepljene na zmrznjeno kovino.”
  Sama sem velika zagovornica živali ipd. ampak ne razumem ene stvari,če že res ravnajo z temi živalmi tako,a to pol ne vpliva na kvaliteto krzna?!?

 3. Urška Gerbajs pravi:

  Po eni strani trdijo proizvajajlci, da naj bi bilo krzno z žive živali lepše (bojda ima to veze s prekrvavitvijo), in naj bi se dalo žival lažje odreti na živo. Jaz v to ne verjamem in bom za vedno trdila, da gre tu za čisti sadizem. In ker se živali pri tem upirajo, jim polomijo okosti.

  Evo, poglej si tole http://www.peta.org/feat/ChineseFurFarms/index.asp in poskusi zdržati do konca. Dvomim da boš lahko. Na koncu se prav vidi kako na kupu odretih rakunov, nekateri dejansko še dihajo. In to lahko traja tudi do 10 minut po tem, ko so jih odrli in vrgli na kup.

 4. Damč pravi:

  KRZNO nosijo LEPE ŽIVALI in GRDE ŽENSKE!

 5. karen pacheco pravi:

  Can somebody please tell me where I can find the lace wedding dress with the flower at the waist? I really want it but I can’t find it! PLEASE help me by e-mailing me!! THANK YOU!

 6. petra pravi:

  http://www.zaslovenijobrezkrzna.si/public_html/?page_id=64

  Tukaj lahko podpišete peticijo za spremembo zakonodaje na področju krzna v Sloveniji.

Vaš komentar