Naroči se na RSS

Akne zaradi kontracepcijskih tabletk


Aknasta koža je problematična ne samo v najstniških letih ampak tudi pri odraslih osebah. Sama sem dokaz, da je temu tako, saj sem se s tem problemom srečala v času, ko nisem več najstnica. Akne nastajajo zaradi hormonskih vplivov, vpliva zdravil, hrane in podobno.

Moja težava z aknami se je začela po prenehanju jemanja kontracepcijskih tabletk Diane35. V najstniških letih nisem imela pretiranih težav z aknami in tistih nekaj mozoljev, ki sem jih dobila, so bili za mene dovolj moteči, da sem obiskala zdravnico, ki mi je priporočila kontracepcijske tabletke. Po parih mesecih sem prenehala z jemanjem in sem po tem imela neznosno boleče menstruacije, zaradi česar sem šla ponovno po tabletke. Ker razlog za jemanje tabletk sedaj ni bila več koža, bi mi ginekologinja morala svetovati kakšne izmed manj hormonskih tabletk, pa tega ni storila. Kaj jaz kot “najstnica” vem. Zakaj pa so zdravniki?

Po prenehaju vnašanja teh “umetnih hormonov” v telo le-ta doživi šok. Nekaj mesecev kasneje se je nočna mora začela. Vnetim mozoljem po vratu celotnem obrazu ni bilo konca. Predvidevala sem, da se bo stanje po parih mesecih umirilo. Vendar ni kazalo na bolje. Začela sem redno obiskovati kozmetične salone. Številne nege niso pomagale. Vsaka nova ovulacija je prinesla številne nove vnete akne.

Prijateljica mi je priporočila, da poskusim z laserskim odstranjevanjem aken. Prej sem se naročila dermatologu, vendar ker so čakalne dobe dolge in samoplačniško stane približno kot ena terapija laserja, sem se odločila poskusiti z laserjem.

AkneLaser deluje na principu zatiranja bakterij, ki so razlog za vnetja, stimulira lojne žleze, ki posledično normalizirajo izločanje loja in s tem preprečujejo mašenje por in vnetje ter stimulira podkožne žile, predvsem pa odstranjuje trdovratne madeže, ki jih pustijo akne.

Ko sem prišla na laser, me je dermatolog najprej pogledal in rekel: “Imate cisto na jajčnikh. Pojdite na pregled h ginekologu”. Prepričevala sem ga, da ne, da kje, da sem bila pred kratkim pri ginekologu in da sem ok. Par tednov po prvem tretmaju so rezultati bili že vidni. Končno! Laser pomaga! Za vsak slučaj pokličem ginekologinjo, ki me pomiri in reče da nimam kaj skrbeti. Pomislim, ona že ve, saj je zdravnica. In pozabim na vse skupaj.

Drugi obisk laserja, dermatolog me zopet vpraša, “ali ste šla na pregled, pojdite!” Pridem domov in povprašam strica googla po simptomih cist. Na moje presenečenje ugotovim, da je večina simptomov, ki jih navaja stric google v zadnjih mesecih pri meni normalen pojav. Panično pokličem ginekologinjo, ki me zopet poskuša odvrniti od ultrazvočnega pregleda. Saj veste, kako deluje naše zdravstvo. Vse, kar je izredno, je za koncesionarje le dodatni strošek.

Ginekologinja dr. Barbara Rojnik je zgodba zase. Bila sem šokirana nad njenimi izjavami, a sem vseeno vstrajala. Sprašujem se kateri zdravnik postavi diagnozo brez pregleda? Rekla mi je, da navedeno niso simptomi cist. Na moje vprašanje, kaj potem takem so simptomi cist? Sem bila še bolj šokirana, ko sem skozi telefonsko slušalko zaslišala: “Če vam jih povem, boste rekla da jih imate.” Njen nasvet je bil, naj grem po Canesten. Za boleče spolne odnose pa je rešitev lubrikant. Kaj?? Sedaj sem bila ogorčena, jezna, ni da ni. In na koncu samozavestno zdravnica reče, da na pregled lahko pridem samoplačniško. Sem rekla, ok super, dajte mi termin. Sprašujem se, v katerem primeru si lahko zdravnik dovoli, da na tak način zavrne pregled??

Medtem ko sem čakala v ginekološki čakalnici, mi je pogled zastal na reviji poleg mene. Veliki naslov: “Ciste – največji vzrok za neplodnost pri ženskah”. Delno šokirana stopim v ordinacijo. Na pregledu je dr. Rojnik ugotovila, da imam na levem jajčniku cisto premera 6,34cm in me takoj napotila na specialistični pregled in laparoskopijo. Če bi svoje delo opravila korektno že pri rednem pregledu (opravila ultrazvok, ki je sestavni del rednega pregleda), bi moja bolezen bila ugotovljena že veliko prej. Ali naj jo jaz kot laik učim, kako naj opravlja svoje delo? Človek zaupa bogovom v belem. Zaupa, da vejo kaj delajo. Eni pa so očitno še v poznih štiridesetih vajenci. V glavnem, niti omenila ni, da sem na samoplačnišekm pregledu. Sprašujem se, le zakaj? Ah.. Zapustila sem ordinacijo in odšla. Sedaj čakam na termin za laparoskopijo.

Na laserske terapije še vedno hodim in pomagajo. Zasledila sem deljena mišljenja o laserskem posegu, češ da škoduje, ker gre v bistvu za žganje kože. Vendar ko nič drugega ne pomaga, je tu laser.

Svojo zgodbo sem povedala, ker sem mnenja, da se o tem premalo govori. Punce, po prenehanju jemanja kontracepcijskih tablet spremljajte svoje telo. Če tega ne storite same, nihče drugi definitivno ne bo. Kadar gre za naše zdravje se vztrajnost splača. Za zdravnike smo in vedno bom le številka.

Priporočamo tudi

Groba in neprijazna ginekologinja
Vsi vemo, da obisk ginekologa prej ali slej doleti vsako posameznico. Sama sem ga prvič doživela...
Še en večer je
Še en večer je. Zunaj je temno, mrzlo, nežna rosa je že davno padla. Jesenski vonj se čuti v vsakem...
Nikoli ji ne bom rekel, da je moja mami
Tadej Janežič, 17 let: Kje sta, moja mami in oči? Tadej Janežič je rejenec že celo življenje....
Ah, ti moški..
V zadnjih dveh letih sem spoznala kar nekaj različnih moških. Nekateri so želeli resno zvezo.. drugi...

12 komentarjev na objavo “Akne zaradi kontracepcijskih tabletk”

 1. Urška pravi:

  Jaz bi na tvojem mestu že zdavnaj prej poiskala druog mnenje in ginekologa, njo pa prijavila. Gotovo pa ne bi šla k njej na samoplačniški pregled, če ti ni zagotovila osnovne oskrbe po navadni poti.

  Bi bilo pa fajn spremeniti naslov članka, ker je bistvo članka drugje in ne v aknah, ki so samo na začetku omenjene. Upam, da se ti težava čimprej odpravi.

 2. Urška pravi:

  Ja, pa mogoče samo komentar na zadnji odstavek – vendarle pa moremo posploševati na vse zdravnike, to vseeno ni pošteno. Ampak v tvojem primeru bi bila prijava definitvno na mestu.

 3. DinaTheQueen pravi:

  Urška hvala za komentar. Naslov je določil urednik strani.. :)) Definitivno to ne velja za vse zdravnike, čeprav čedalje slišim več pritožb.

 4. sara pravi:

  Šokirana sem bila,ko sem tole prebrala,sploh ker sem sama naletela na podobno situacijo.. imela sem ful ginekoloških problemov, stalna vnetja,bakterije itd.. ko enkrat moje ginekologinje ni bilo,me je dežurna zavrnila in me ni hotela sprejet,češ da naj sama razmislim,kaj delam narobe,da se mi toliko ponavlja to in da je to pač normalno,da mamoženske skoz vnetja (!!!).. pa tudi,ko je moja zdravnica prišla nazaj,me ni poslušala,dokler ni bilo enkrat že tako kritično,da je samo obnemela..toliko o zdravniški strokovnosti ja!

  super članek!

 5. DinaTheQueen pravi:

  Ah to zdravstvo..

  Hvala Sara..

 6. Jerny pravi:

  Ejla…

  meni se je zgodilo isto … Ko sem prenehala jemat KT (logest – jemala sem jih 4 leta) so se mi po 4 mesecih začeli pojavljati podkožni mozolji. Pred jemanjem KT sem imela občasno kak mozoljček in to je bilo to – tako, da sem prepričana da so mi tabletke zakuhale vse skupaj. Stanje se je slabšalo iz meseca v mesec in najhujši izbruhi so ravno v času ovulacije, kakor pri tebi… že eno leto bijem boj z aknami, ki pa na noben način nočejo izginit (probala sem že vse… od vitaminov, čajčkou, krem … ja bila sem tudi pri zdravnici, ki pa mi itak ni pomagala…rekla je samo da to ni za dermatologa in da bo samo izginilo…zakaj moram bit sama svoj zdravnik?).

  Sedaj pa bi te prosla, če bi mi povedala čim več o tej laserski terapiji (če ti še vedno pomaga, kako deluje, h komu ti hodiš itd.), ker bi še sama to poiskusilada vidim, če mi bo kaj pomagalo.

  hvala

  pa pa:)

 7. DinaTheQueen pravi:

  Jerny a to ti je splošna zdravnica rekla, da to ni za dermatologa? Če je tako, potem jo pa zamenjaj čimprej možno, ali pa pojdi nazaj in zahtevaj, da ti da napotnico!
  Res je, hodila sem na laser. Bila 5x. Najprej je ful dobr kazal, potem pa po 5. obisku ni bilo željenega učinka. Stane pa fuuuul :) V glavnem pred enim mesecem sem bila pri dermatologinji in sedaj mi je žal, da nisem šla že prej (samoplačniško). Dala mi je kremo skinoren in antibiotike doxy. Nove akne več ne nastajajo in fleki, ki jih imam na koži od starih aken, počasi bledijo :) Laser pred obiskom dermatologa odsvetujem (da ne boš samo denar stran vrgla).
  Upam, da sem ti bila v pomoč. Če te pa še karkoli zanima.. feel free to ask :)

 8. Jerny pravi:

  EJLA…. najprej naj se ti fuuuuul zahvalim… sem se komaj prejšnji teden spomnila na članek in forum. Ko sem ga prebrala sem se takoj naročila k dermatologu (samoplačniško, ker z napotnico ne bi bila naročena še 100 let). Pred nekaj dnevi mi je dal kremo Skinoren in antibiotike Azbiot (oz. Zitrocin). Sedaj pa držim pesti, da čim prej pomaga… kdaj si opazila 1. izboljšanja? Mislim, da mi krema že malček pomaga… vsaj zdi se mi tako…

  joj… da bi tudi jaz prej vedela, da mi bo dermatolog najbolj pomagal, bi šla že lani…pa te zdravniki zavedejo, da nič ne rabiš oz. ne rabiš da si ne delajo stroškov. aja…to mi je rekla splošna zdravnica…sej mislim, da bom menjala…ker zanjo je bil razlog za akne stres in kreme… ja seveda :S

  :) še enkrat hvala res :D

 9. DinaTheQueen pravi:

  Jerny me veseli, da ti je moj članek koristil, saj sem ga s tem namenom tudi napisala.:) Tudi sama bi bila vesela, če bi pred dvemi leti prebrala kaj takega .. :)

  Antibiotiki in krema dokaj hitro pomagata. Novi mozolji ne nastajajo, fleki pa počasi bledijo. Pri meni so že komaj opazni :)

  Zdravniki pa itak nič ne naredijo sami od sebe. Za vse moraš sam poskrbeti. Žalostno ampak resnično! Zato je zelo pomembno, da si vsaj na tak način delimo izkušnje in si pomagamo :)

  Upam, da boš prav kmalu imela lepo kožo in bo puder najmanj pomembna stvar v tvojem življenju ;) lp.D

 10. Sara pravi:

  Tud jaz sem hodila k Rojnikovi. To je šus os ženske! Sploh mi ni povedla kakšne probleme imam in zakaj imam vneteje. Temveč me je naslednje leto dobesedno napizdila, da kako ne vem kaj se je dogajal!!! Stvar je bila kar resna oz je še! Da ne rečem, da bi bilo govora o kakšni kontroli! Ko sem jemala kontracepcijske tabletke mi kar neka let ni niti izmerila pritiska, pri pregledih pa je zelo groba in prav vidi se ji kako se ji vse gravža (konkretno ker sem imela izcedek, zaradi vnetja, ki mi ga ona ni dobro pozdravila)! Sedaj sem jo zamenjala in imam tako zlato novo zdravnico! Obstajajo tudi takšne :)

  Kakorkoli že..ko sem nehala jesti tabletke, sem tudi jaz dobila mozolje. Kot vse sem šla k splošni in dobila napotnico za dermatologa. Mozolje sem mela že tkao hude, da me je pol obraza dobesedno bolelo. Dermatologinja mi je predpisala tablete in kremo, niti govora ni bilo o kaki poglobljeni preiskavi. Ko sem še vedno imela kar nekaj mazoljev (malo se je vseeno umirilo) mi je rekla, da si mi je staanje izbolšaljo in da ne rabim več hodit. Koža pa naj bi s emi sčistila do konca v nekaj mesecih. Kontrola naj nebi bila več potrebna. Nekaj mesecov kasneje je sledila katastrofa! Sedaj ko sem jih nehala jemati (skoraj eno leto) je stanje še slabše! Če me je prej bolelo pol obraza in sem imela mozole samo po obrazu, jih imam sedaj tudi po vratu in hrbtu! Boli pa me skoraj cel obraz!!! Groza sem kot kaka pubertetnica, pa še v puberteti sem imela mogoče 2 mazoljčka in to je bilo to. Poleg tega imam še težave z prebavo in napihovanjem, ki jih prej nisem imela. Cist nimam ali kakih ginekoloških težav.
  Preprosto ne vem več kaj naj naredim. Ne zaupam več zahodni medicini, ki samo zdravijo simptome. Tko da sm se odločila, da bom poskusila z TKM, akopunkturo in doma zvarjenimi čajčki. Uvedla bom tudi post (ne vem še kakšenga in poskusila eliminirati posamezna živila). Zgleda, da bom nekaj časa na koprivnem čaju, ki baje čisti kri :) Če ma kera še kak nasvet..slabše že ne more bit :) tx, S

 11. Lili pravi:

  Pozdravljene,

  najprej hvala bogu za internet. Trenutno imam težave in ko sem našla tvoj post – aleluja – I’m not alone. Tudi ginekologinjo imava isto.

  Skratka: po prenehanju s konc.tabl. so se mi začele pojavljati težave z menstruacijo (enostavno je izostala). Šla sem na pregled in dobila diagnozo policističnih jajčnikov – na moje izrecno vprašanje dr. Rojnikovi slednja odgovori, da ni nič nevarno in da bomo PAP test delali naslednje leto. Dobim napotnico za endokrinologa (to je bilo 17.01.2012) in dobim datum: 28.02.2013 – ne 2012 temveč 2013!!! Ogorčena pokličem endokrinologijo ter vprašam, če se delajo norca iz mene ter povprašam, kdaj pridem na vrsto, če pregled plačam. Datum 20.03.2012, cena 80 EUR. Pograbim termin, logično. Istočasno se mi začnejo pojavljati močne bolečine v trebuhu – krči, kličem dr. Rojnik, ki mi pove, da to ni več za ginekoligijo temveč za splošnega zdravnika!? Brez nadaljnjega razpravljanja (menim, da s takšnimi vsakršna razprava namreč ni mogoča) se naročim pri drugi ginekoliginji (samoplačniško; UZ ter PAP test) za drugo mnenje – pregled imam naslednji teden – obvestim kako je bilo.

  Nisem hipohonder, res nikoli bolana…in čutim, da nekaj ni v redu z mano. Ni mi prav, da smo vključeni v obvezno zdr.zavarovanje, plačujem še dopolnilno, potem pa dobim termin naslednje leto, če pa si ga sama plačam pa že čez 1 mesec!? Ginekologinjo pa je glede napotnice zanimalo samo, kdaj planiram imeti otroke – aja, to je merilo, ali sem upravičena do takojšnjega zdravljenja ali ne.

  Sama res upam, da mi ni nič, grem pa po drugo mnenje, ker enostavno čutim, da nekaj ni v redu. Žal mi je le, da se dr. Rojnikovi nič ne zdi nevarno – pač za tele jajčnike bomo čakali še eno leto – nima veze ali bo to povzročilo neplodnost ali ne – glede izostanka menstruacije pa mi je rekla – tule so tablete Primolut in če jo boste dobili jo boste, če ne pa pač ne!? Mislm, halo…

 12. DinaTheQueen pravi:

  Drage dame ali ste potem že zamenjale ginekologinjo? Če ne, čas je!
  Upam, da so se zadeve uredile in da vam je bil ta članek in izmenjava izkušenj in mnenj vsaj nekoliko v pomoč…
  Dejstvo je, da ko prenehamo s kontracepcijo naše delo doživi šok, ker se nam poruši hormonsko ravnovesje.
  V glavnem mene je ga. Rojnikova želela na vsak način prepričati, da začne zopet s kontracepcijo, ker naj bi bile tabletke najbolj zanesljive v preprečevanju nastajanja novih cist…
  Jaz jo nisem posluša, v Kalčku sem kupila prašek “maca” in sem ga redno jemala, na ultrazvoku cist ni bilo več… Tudi kasneje se nove niso pojavile. :)
  Se pa strinjam, da kljub plačevanju zdravstva, na koncu je vedo tako, da si moramo sami pomagati, ker smo povsod le številke, žalostno, ampak resnično.
  lp.,Dina

Vaš komentar