Naroči se na RSS

Vsaka peta ženska pade po stopnicah


Se vas dotakne? Nasilje nad ženskami je žal, vedno bolj aktualno v današnjem svetu. V veliki večini se dogaja ravno v družinah. Tistih, na katere bi pomislili nazadnje. Problem nastane, ko si napačno pojmujemo prizadevnost in povezanost. Današnje družine so “razklane”. Neenakopravnost in namišljena povezanost največkrat pripeljeta do takšnega nasilja. Mnogi, ki ga doživljajo o tem ne želijo spregovoriti z nikomer. Skrivajo, ker jih je sram. Bojijo se posledic, ki bi jih prinesle izgovorjene besede. Tišina ubija, vendar znajo spregovorjene besede uničiti, kar je ostalo v namišljeni idili. Nasmehi žensk, ki so žrtve nasilja bolijo. “Vsaka peta ženska pada po stopnicah!”. Gre za dejanja, ki uničujejo temeljne ženske pravice. Jih kršijo, zanemarijo. In da ne boste mislili, da se to dogaja le v tipičnih družinah, analize pravijo, da je precej nasilja nad ženskami tudi v istopartnerskih razmerjih.
zenska-nasilje
Stereotipi o nadmoči moških so v določeni družbi bolj sprejemljivi in razviti, kot drugje. Vendar se tega ne sme zlorabljati. Ženske so tako podvržene sili, ki jih uporabljajo močnejši partnerji. Nadmoč nad šibkejšim članom družine. Ignoranca razumevanja in enakopravnosti. Vse to in še več lahko pripelje do fizičnega, psihičnega ali celo spolnega nadlegovanja in trpinčenja žensk. Skrajni čas je, da ustavimo nasilje nad ženskami, ki procentno narašča z vsakim dnem. Država bi morala zagotoviti pristno varnost vsakega posameznega državljana ter tistim, ki tega nimajo, zagotoviti ustrzno varnost. Ljudje poslušajo o nasilju, berejo o nasilju, vendar nihče ničesar ne ukrene. Čas bi bil, da tisti organi, ki so zadolženi za izpopolnjevanje ukrepov naredijo korak naprej s časom. Čas bi bil, da prenehajo govoriti in udejanjijo zadeve, ki do sedaj dajejo varnost kvečjemu listu papirja A4 format.

Dogaja se. Pri vaših znancih, sosedih ali prijateljih. V skladu z zakoni ni dovoljeno izvajanje nikakršno nasilje nad komerkoli, zlasti ne nad ženskami. V nobeni kulturi to ni sprejemljivo. Če opazite kakršnekoli znanke ali ste sami žrtev, se je treba obrniti na višje organe. Kar pa ni tako enostavno, kot se sliši, saj je večini posameznic onemogočen dostop do pomoči. Nasilje je v veliki večini prikrito, zato ne moremo predvidevati v kateri družini ali partnerskem odnosu se dogaja. Ravno zaradi tega je nujno osveščanje in oznanjanje širši javnosti, kam, kdaj in kako se lahko obrnejo na tiste administrativne službe, ki nudijo pomoč. Anonimno, seveda. Saj ima vsak izmed nas pravico do življenja v mirnem okolju. Tistim, ki kršijo zakone, dejanja nebi smela biti opravičljiva, za kar bi kot prvo morala poskrbeti država in skupnost. Reševanje te problematike zahteva celoten proces storilca in žrtve dejanja.

Da pa bi poskrbeli, da bi do tega prihajalo v čim manjšem številu je potrebno poiskati način, kako se s tem soočiti. Mogoče obiskati kakšno skupino, kjer se o tem pogovarjajo v tem večjem številu, ali poiskati rešitev v skupnosti. Nobena ženska ne sme biti zavrnjena ali naleteti na gluha ušesa. Ne smemo dovoliti, da nasilje pri nas narašča, medtem ko mi mirno sedimo in opazujemo, kaj se dogaja. Žal, se vedno več takšnih primerov vrsti. Ljudje ne upajo govoriti zavoljo svoje lastne varnosti. Ljudje se bojijo, tudi tiste izjeme, ki niso žrtve. Molčijo, ker jih je strah, da bo v nasprotnem primeru to doletelo tudi njih. Nasilje je treba ustaviti.

Sodelujte v naši nagradni igri

Priporočamo tudi

Nedonošenčki vidijo z rokami
Nedonošenčki so v 33 tednu, približno dva meseca pred rojstvom, s svojimi rokami sposobni prepoznati...
Kraj, kjer se končajo sanje?
Izguba službe z odpovedjo, prenehanje pogodbe o zaposlitvi, konec statusa dijaka ali študenta je lahko...
Kakšen je vaš?
STIL namreč. Zamislite si obleko poljubnega kroja v vaši najljubši barvi. V mislih že iščete...
Z medicinskim silikonom nad menstruacijo 1. del
Najpogostejši odziv na omembo silikonske menstrualne skodelice Mooncup je: "UFFF!" Morda je to zaradi...

2 komentarjev na objavo “Vsaka peta ženska pade po stopnicah”

  1. žnj ja pravi:

    Vsak si sam ustvarja svoj svet okoli sebe, kot prvo. Sem zagovornica žensk in obsojam vsakršno nasilje, vendar, nihče jim ne more pomagati, če si ne pomagajo same. Da je tako daleč prišlo dopuščajo same, postopoma in postopoma. Če se spoštuješ, te bodo tudi drugi. Če dovoliš da hodijo po tebi, mogoče tudi bojo. Da ne bi na dolgo in široko, bom navedla eno zgodbo iz resničnega življenja iz Ljubljane: Mož in žena sta živela skupno življenje. Žena je tepla moža. Mož se je ločil. Nato se je mož vnovič poročil z drugo žensko. Nato je mož pretepal to drugo ženo. To je resničen primer pripovedovanja sina iz te nove družine!!! Vse je stvar osebne moči. In ponavadi se ženske čutijo šibkejše in potem si dejansko same dopuščajo takšno okolje. Če te moški samo 1x udari, iz kateregakoli razloga, si si sama kriva če v tem okolju ostajaš. Zakaj bi se zdaj cela družba in cela Slovenija ukvarjala s tabo in te ščitila(razen v izjemnih primerih, ki vsekakor obstajajo), če se pa mora vsak sam ščitit in povrh si še zrela oseba. Preziram moške ki si to dovolijo početi, ne razumem pa ženske ki so dopustile da je sploh prvič prišlo do tega, kaj šele da prenašajo to še naprej. Če ti mož izbije en zob, poskrbi da mu naslednjič izbiješ celo fakin glavo s tilnika :/

  2. Urska pravi:

    Se popolnoma strinjam z zgoraj napisanim komentarjem. Kljub temu, da je premalo tako rekoc ”scitenja” zensk, bi v prvi fazi morala vsaka poskrbeti zase. Poskrbeti za to, da ce ze pride do tega, oditi po prvem incidentu in ne cakati in vztrajati in se slepiti, da je za use skupaj kriv nesporazum, alkohol ali kaksni drugi izven racionalni problemi.

    Hvala za komentar in mnenje.

    Urska

Vaš komentar