Naroči se na RSS

Samostojnost kot korak do sreče


Ljudje smo tako ali drugače odvisni drug od drugega. Potrebujemo izmenjavo mnenj in nasvete od prijateljic, družinskih članov, skratka od ljudi, ki nam veliko pomenijo. Naša odvisnost od drugih se prične takoj po rojstvu, ko je zadovoljitev naših potreb in s tem doseganje ugodja odvisna od naših staršev, še posebej mame, ki nam predstavlja prvo in najpomembnejšo osebo v našem življenju. Postopoma se naš krog oseb, s katerimi smo v stiku in vplivajo na naše odraščanje, poveča, saj se v naš vsakdanjik vključijo tudi drugi domači, otroci v vrtcu, šoli, vzgojiteljice, učitelji in ostala imena avtoritete. Z vsemi temi ljudmi stopamo v kontakt, od starejših, bolj izkušenih in nam nadrejenih (v krogu družine kot starši ali pa nato učitelji v osnovni in srednji šoli) pa smo tudi odvisni. Naša odvisnost se nadaljuje vse do mladosti do zgodnje stopnje odraslosti, včasih pa se na samostojne noge postavimo prej, nemalokrat, sploh v zadnjih 20 letih, ko se družba temeljito spreminja in vse več mladih študira dlje, pa precej kasneje.

Vesela ženska

Samostojnost je sestavljena iz več vidikov, katere denimo povprečna ženska, ki je imela solidno srečno otroštvo in ji ni bilo potrebno prekmalu odrasti, denimo zaradi revščine, nesreče ali smrti v družini, nerazumevanja s starši ali lastne iniciative po čim prejšnji osamosvojitvi, sčasoma tudi doseže ali se vsaj trudi za njihovo dosego. Med samostojnost spadajo tista področja, ki jih osvojimo že zelo zgodaj (denimo odločanje o tem, kaj bomo oblekli, jedli in s kom se bomo družili), ki jih osvojimo že med otroštvom ali zgodnjo mladostjo, ter nekatera druga, na katere straši želijo vplivati in se vmešavati, največkrat v dobri veri in v duhu nasveta. Denimo nekateri, ki se ne morejo sprijazniti, da njihova deklica odrašča, želijo večno vplivati na njeno izbiro za spodobna in primerna oblačila, vplivati na to, s kom se druži, kaj počne, kje se zabava in kakšnega partnerja si izbere.

Seveda igra starost tu pomembno vlogo, vsaj pri nekaterih stvareh, denimo starši, ki spodbujajo svojo deklico k učenju, jo želijo odvračati od zabav in svetovati, ravnajo povsem upravičeno, če je dekle pravzaprav še otrok ali pa je problematična, s starši ne najde skupnega jezika in je v preteklosti že pokazala znake škodljivega vedenja in uporništva. Pa tudi pri tem je odvisno, ali gre zgolj za najstnico, ki eksperimentira in išče samo sebe na dokaj nedolžen način, ali pa je dekle poseglo po drogah, resno zapadlo v alkohol ali podobno, pri čemer je seveda nujno, da ji starši pomagajo, a hkrati postavijo meje in jo usmerjajo na pravo, zaželeno pot. Kdaj pa pride tista točka v našem življenju, ko bi bil prav in najboljše, da se osamosvojimo; zaživimo po svoje, se odselimo, začnemo služiti svoj denar, odločati o svojem življenju?

srecnaZa vsako je lahko drugače, bolj kot starostni mejnik ali natančna definicija, kaj vse naj bi ta osamosvojitev vključevala, pa je pomembno, da smo same zadovoljne s svojim trenutnim bivanjskim položajem, da imamo občutek, da smo mi same odgovorne za svoje življenje, da se počutimo močne in neodvisne ali vsaj na poti k dosegi samostojnosti. Ne glede na to, ali ima ženska na določeni stopnji življenja (denimo po diplomi) že svoje stanovanje in službo ali pa gre za štiridesetletnico, ki zaradi pomanjkanja denarja ali izgube službe prisilno še vedno živi pri starših, najbolj pomembno je, da ni občutka utesnjenosti. Tudi ta štiridesetletnica je lahko zadovoljna, če bo vmes denimo aktivno iskala zaposlitev, možnosti za izposojo denarja in iskanje stanovanja, ki četudi bo majhno in skromno, bo samo njeno in bo gospodarica v njem ona same. Občutek smaostojnosti je tudi to, da imata z materjo enakovreden odnos, da je ta ne obravnava več kot otroka in da hčerka razmišlja v smeri tega, kaj hoče doseči in kako bo do tega prišla, ter se ne vda maminemu razvajanju, samopomilovanju in večnemu brezdelju.

Najhujše je, če je velika neskladnost med tem, kjer trenutno želimo biti in početi ter tem, kje dejansko smo in kakšna je trenutna življenska situacija. Zrelost in samostojnost torej ne pomenita nujno že zelo zgodaj, v zgodnji odraslosti, imeti lastno streho nad glavo, avto in odlično službo, temveč uživati v iskanju nečesa od tega, ter hkrati, na vmesni stopnji, ko morda še vedno živimo pri starših, stremeti k večji zrelosti. Finančna samostojnost pomeni tudi, četudi se nismo še čisto zares osamosvojili in odselili, da poznamo vsaj osnove bančnega poslovanja, plačevanja računov in ostalih stroškov, da imamo izdelano predstavo o tem, kdo smo in kaj hočemo, da počnemo, kar želimo mi, ne kar zahtevajo družinski člani in okolica od nas.

Da imamo, četudi imamo partnerja, svoje življenje in da nismo finančno odvisni od njega, četudi živimo skupaj in naš partner zasluži precej več ali pa smo same še študentke. To seveda ne pomeni, da boste morale plačevati enako kot on, ki zasluži več, temveč mu boste skušale pomagati na drugačen način: plačale tu in tam, ko boste kaj zaslužile ali sčasoma, vendar hkrati z veseljem sprejela njegova darila in ne imele slabe vesti. Če ne gre za izkoriščanje in če z njim niste zaradi denarja, potem boste zagovoto znale postaviti mejo med občasnim darovanjem in tem, da bi se tako polenile in začele uživati v njegovem denarju, da nikoli ne bi prispevale same. Ni nujno, da gre za denar, lahko prispevate vašo gospodinjsko ali drugačno pomoč. Najpomembnejše je, da imate tudi svoje lastno življenje, krog prijateljev in hobije, ki so neodvisni od njega, saj ne smete pozabiti, da ste ločena osebnost od njega in to tudi negovati.

Postavite se na svoje noge, spoznajte kaj želite in začnite delati na tem.

Priporočamo tudi

Kaj pomeni pravo prijateljstvo?
V obdobju, ko naši odnosi velikokrat potekajo zgolj na virtualni ravni, ali pa drug za drugega sploh...
Valentinova nega obraza doma
Vsaka dama je rada urejena še posebej na praznik zaljubljencev, ko vas vaš dragi povabi na zmenek ali...
Mikavno edinstvena
Večina ljudi največ časa živi v negotovosti. Sprašujemo se, če ravnamo prav, obžalujemo preteklost,...
Internet
Čedalje je slišati več pripomb o prekomernem preživljanju časa na internetu. Internet je zasvojil...

Vaš komentar