Naroči se na RSS

Razmigajmo svoje možgane


V letih svojega izobraževanja, med guljenjem klopi v osnovni in srednji šoli ter med bolj samostojnim izobraževanjem na fakulteti, smo podvrženi dotoku novih informacij, iskanju povezav med njimi in izoblikovanju ter utrjevanju novega znanja. Ne glede na to, ali moramo osvojiti teoretične pojme, praktično znanje ali pa zgolj napisati seminarsko nalogo, pri tem aktivno uporabljamo svoje možgane.mozgancek

Sčasoma, ko dosežejo svojo zaželeno izobraževalno pot, se veliko ljudi zadovolji z rutino, z vsakodnevnimi, bolj ali manj enakimi, delavnimi obveznostmi in dolžnostmi. Res je, da je vsako delo izziv in odgovornost, vendar nikar ne dopustite, da bi se po napornem službenem urniku vsakič znova zgolj zapodili v udobje svojega kavča, prižgali televizijo ali si privoščili kratek dremež. Počitek seveda potrebujete, vendar imejte v mislih, da boste tudi v prostem času, med počitnicami, dopustom in v tistih kratkih uricah, ki vam še ostanejo po prihodu iz službe, zase naredili več, če boste trenirali možgansko aktivnost.

S tovrstnim razmigavanjem boste boljše pripravljene na službene naloge, spodbudile boste svojo domišljijo in možganom preprečile rutinsko razmišljanje. Z miselnimi treningi boste izboljšale spomin in koncentracijo.To lahko storite na več načinov, ki si jih prilagodite glede na svoje zanimanje in želje. Preizkusite se v reševanju križank, naključno pobrskajte po internetu ali enciklopediji in se naučite nekaj o vam še neznanih pojmih.

Obiščite knjižnico in si izberite literaturo, ob kateri boste premišljevali. Lotite se novega hobija: Vas mika, da bi se preizkusili v začetnem tečaju salse ali družabnega plesa? Vam je bolj po godu ustvarjanje: pisanje poezije, literature, vsakdanjih misli, ki se vam podijo po glavi? S tem boste razmigale možgane, hkrati pa tudi sprostile svojo energijo in razumele svoje počutje. Če se boste odločile za ples ali novo športno dejavnost, boste s tem hkrati trenirale svoj spomin, ki se bo soočil z novo kombinacijo korakov in njihovim usklajevanjem, ter naredile nekaj koristnega za svoje telo.

Poizkusite se lahko tudi v igranju šaha, ali pa se seznanite s strateškimi in miselnimi igrami, ki jih ponujajo spletni portali. Na pamet se naučite nekaj pesmic, skušajte si zapomniti rojstne dneve vseh vaših prijateljic in njihove telefonske številke. V trgovino pojdite po drugi poti kot po navadi, kar bo zmedlo vaše možgane in jih zbudilo iz dremavosti. Ne pozabite: svojim možganom postavljajte mini, dnevne izzive.

Priporočamo tudi

Preženite zimsko utrujenost
Čeprav zimski čas s seboj prinaša posebno vzdušje skorajda pravljičnega decembra in številne možnosti...
Samostojnost kot korak do sreče
Ljudje smo tako ali drugače odvisni drug od drugega. Potrebujemo izmenjavo mnenj in nasvete od prijateljic,...
Segrevanje ozračja moramo ustaviti
Temperatura ozračja in oceanov se bo zvišala. To je zelo velik problem, ki se ga žal ne zavedamo dovolj,...
Začela se je sezona klopov
Spomladansko toplo sonce se je prebudilo in vabi nas na sončna potepanja v naravo. Previdnost v naravi...

Vaš komentar