Naroči se na RSS

Ne čakaj na maj


Veseli december. Čas obdarovanj, kuhanega vina in požrtij. Pa obiščeš te sorodnike in greš osebno voščit onim prijateljem. Vsi pa imajo nekaj skupnega. Pred tebe postavijo en kup dobrot, ki jih enostavno moraš poizkusiti. Že iz vljudnosti in pa tudi zato, ker so decembra naše diete na pavzi.

Redkokatera izmed nas ima zadosti samodiscipline, da bi po vsakem takem obisku šla za 2 uri se potit v fitnes, ali pa samo na res dolg sprehod. Zaradi preobilja sladkorja smo še bolj lene kot ponavadi in posledično si januarja niti ne upamo stopiti na tehtnico.

Kot bi mignil, pa je pred vrati maj in že se začnejo plani za na morje. V mislih si že izbiraš nove kopalke, ko nenadoma ugotoviš, da s sabo še vedno nosiš veseli december. In potem pokupiš vse revije, ki ti ponujajo tisoč in en način kako shujšati v pol ure.

Temu pa se lahko elegantno izognemo, če si po veselem decembru privoščimo en očiščevalni januar. Pa ne samo zato, da te poletje ne dobi s kosmatimi nogami, ampak tudi zato, da se očitiš vseh strupov, ki so shranjeni v tvojem telesu še od lanskega leta.

Pitje vodeV decembru se še posebej poveča pitje alkohola, kava je pa tako gorivo, ki nas vozi skozi naporne dneve. Alkohol in kofein pa za telo predstavljata strup, ki je na prednostni listi za odstranjevanje s telesa. In zaradi prevelikih količin alkohola in kofeina, telesu zmanjka energije za odstranjevanje še drugih strupov, ki se prav tako nabirajo v telesu. Jetra in ledvice postanejo preobremenjene in delovanje telesa se upočasni.

In samo sedem dni raztrupljevalne diete bi telesu naredilo veliko uslugo. V procesu raztrupljanja pa seveda izgubiš tudi kakšen kilogram ali dva, sploh če razstrupljevalno dieto podkrepiš še s telesno vadbo.

Razstrupljanje pomeni tudi, da se za sedem dni odpoveš kajenju, alkoholu, kofeinu in tudi zdravilom brez recepta. Za zdravila z receptom pa je potreben posvet z zdravnikom.

Voda je tudi najhitrejše in najčistejše sredstvo za odstranjevanje strupov s telesa. Zato v času razstrupljanja popij vsaj 7 kozarcev vode na dan. In tudi po končanem razstrupljanju naj ti pride v navado pitje zadostne količine vode.

Razstrupljanje je razdeljeno na sedem stopenj, kjer ena stopnja predstavlja en dan. Za večji učinek pa lahko razstrupljanje razširimo tudi do štiri tedne.

1. Dan: SAMO TEKOČINA

Prvi dan pij samo tekočino. Lahko je samo voda, kateri dodaš par kapljic limoninega soka. Lahko pa si sveže iztisneš sadnji ali zelenjavni sok. Piješ lahko tudi nesladkan zeliščni čaj in čaj iz začimb, kot so ingver, regrat, janež in rman ali pa čisto juho iz ekološko pridelane zelenjave.

2. Dan: TEKOČINA IN SADJE

Sadje je zelo alkalna hrana in zato pomaga nevtralizirati kisle odpadne snovi, ki nastajajo z razstrupljanjem. Poleg tega je sadje polno vlaknin in deluje kot odvajalo ter pomaga izločiti tudi od 3 do 4 kilograme razkrojenih snovi, ki se zadržujejo v črevesju. Če se le da, kopuj ekološko pridelano sadje, kot so jabolka, ananas, mango, grozdje in lunbenice.

3. Dan: TEKOČINA, SADJE IN ZELENJAVA

Tretji dan dodaj na meni še zelenjavo. Fižolovi kalčki imajo petkratno hranilno vrednost semen, česen pa odlično prečiščuje kri. V solato pa si lahko primešaš še janež za izboljšanje prebave, vodno krešo za krepitev jeter, regrat za krepitev jeter in ledvic, ter peteršilj, ki je bogat s cinkom.

4. Dan: KUHANA ZELENJAVA IN RJAV RIŽ

Zelenjavo kot so cvetača, ohrovt in brokoli skuhaj v čimmanjši količini vode. Za čimvečjo ohranitev hranilnih vrednosti je bolje če zelenjavo skuhaš na sopari ali jo celo popražiš. Na meni pridejo še por, čebula, česen, artičoke, topinambur in pesa skupaj s kratkozrnatim rjavim riže. Vse skupaj pa lahko začiniš kajenskim poprom in/ali ingverjem.

5. Dan: LEČA, FIŽOL, OREŠČKI IN SEMENA

Leča in fižol sta bogat vir beljakovin. Ker mešanje beljakovin in škrobnih ogljikovih hidratov upočasnjuje prebavo, pazi da med zaužitjem ene in druge vrste hrane preteče približno štiri ure. Oreščke in semena jej surova in nesoljena.

6. Dan: ŽITA IN PROBIOTIČNI JOGURT

Če se da, naj bo jogurt iz kozjega ali ovčjega mleka zaradi lažje prebavljivosti, čeprav bo tudi klasičen probiotični jogurt s kravjega mleka imel enako blagodejni učinek na prebavo. Izbiraj si tudi med polnozrnatimi žiti, kot so ajda, ječmen, oves in rž. Pšenice se izogibaj.

7. Dan: RIBE

Dodaj sveže ribe. Najboljše so mastne ribe, kakršne so sardine, tun in losos. Ampak tudi druge vrste rib bodo ravno tako dobre.

Sedaj pa je čas, da postopoma v svoj jedilnik spet uvedeš še ostalo hrano. Postopoma dodaj mlečne izdelke in meso in čisto na koncu še pšenico.

Če je kaj prav , se po sedmih dneh počutiš sveže in motivirano za naslednjih sedem dni v katerih se lahko posvetiš izboljševanju prehranskih navad.

Priporočamo tudi

Tudi poceni darila so lahko lepa in iz srca
Vstopili smo v praznični mesec december, v katerem nas razveseljuje pravljično okrašeno mesto, navdušeni...
Mikavni dogodki v maju
V maju se vedno veliko dogaja. Tudi letos ne bo nič drugače. Samo za bralke Mikavne izpostavljamo nekaj...
Kraj, kjer se končajo sanje?
Izguba službe z odpovedjo, prenehanje pogodbe o zaposlitvi, konec statusa dijaka ali študenta je lahko...
(PRED)PRAZNIČNI ČAS – pogled z druge perspektive
Božično-novoletni prazniki so pred vrati. Kamor koli se človek ozre, povsod blišč in lučke....

Vaš komentar