Naroči se na RSS

Nastopil je čas za novoletne zaobljube


Marsikdo se v prazničnih dneh, še posebej tik pred iztekom starega leta, zamisli nad svojim življenjem. Sploh ženske pogosto razmišljamo o svojem preteklem ravnanju, navadah in običajih ter se odločimo, kaj je še potrebno spremeniti, kako in v čem se v naslednjem letu lahko še izboljšamo. Zakaj takšni obračuni sami s seboj zelo pogosto nastopijo ravno okrog novega leta? Najverjetneje gre za simbolen pomen nekega novega obdobja, ki je pred nami in v katerem bomo vse začeli znova. Prvi dnevi v novem letu naj bi predstavljali izziv, da spremenimo kar nam ni všeč, ali si zadamo nove cilje. Morda se želite znebiti škodljivih navad, kot je kajenje, prenajedanje ali vztrajanje v škodljivem odnosu, prijateljskem ali partnerskem? Ni slučaj, da o tem razmišljate ob koncu koledarskega leta. Ljudje imamo navado refleksirati, podoživeti, svoja pretekla ravnanja ter odločitve in skleniti, da se bomo še poboljšali.

Novoletne zaobljubeNovoletne zaobljube: da bomo shujšali, se vpisali na tečaj tujega jezika, se poglobili v spoznavanje samega sebe, da bomo bolj prijazni do drugih, bolj delavni itd, so lahko uspešen motivator ali pa zavajanje samega sebe. To je odvisno od vsakega posameznika in njegovega karakterja ter močne ali šibke volje. Vprašanje je tudi, zakaj ste se odločili za spremembe ravno v tem prazničnem času, oziroma tik po novem letu? Če v sebi čutite, da na spremembe še niste pripravljeni ali si jih v resnici niti ne želite ali potrebujete, je nesmiselno, da se tega lotite ravno ob koncu starega leta. Časa za uvedbo manjših obogatitev vašega življenja je dovolj tudi ostale dni leta, zato se v določenih primerih ne mudi. Zakaj bi bilo potrebno hiteti in se siliti v nekaj prvih januarskih dneh doseči vse cilje in spremembe? Nima smisla, če si to želite zgolj zaradi kulturnega prepričanja, da je novo leto pravi čas za nove odločitve. Ciljev se raje lotevajte postopoma in si jih razdelite na manjše, ki vam bodo lažje dosegljivi. Če pa je odločitev za spremembo pogojena z vašim poslabšanim fizičnim ali psihičnim zdravjem , oziroma škodljivimi navadami (npr. kajenjem), se tega lotite čimprej, vendar spet ne pričakujte hitrih čudežev.

Prazniki nam vzbujajo pravljične občutke, nam dajejo motivacijo in upanje na boljši jutri, kar je lahko odlična spodbuda za razmislek o samem sebi in svojem napredku v preteklem letu. Smo srečni, dovolj naredimo za svoje zadovoljstvo in zdravje, ali pa bi to lahko popravili? Na list papirja si zapišite ideje, nasvete samemu sebi in razmislite. Pri tem ločite med nujnimi spremembami, ki se jih lotite čim prej (lahko takoj po novem letu), ter tistimi, ki so sicer zaželene, vendar jih lahko razporedite med preostale dni leta. Sami precenite, kaj bi vam pomenilo več: več manjših sprememb naenkrat ali ena večja? Ne bom vam koristilo, da si zadate preveč naenkrat in v nerealno kratkem času, saj vas bo to spravilo v slabo voljo. Kaj pa če ste ena izmed tistih oseb, ki o novoletnih obljubah nikoli ne razmišljajo? Če ste sicer zadovoljni sami s seboj in svojim življenjem, je to zadosten dokaz, da ste na pravi poti in stvari rešujete sproti. Če pa hrepenite po nečem drugačnem in novem: pisalo v roke in zapišite vaše ideje. Če drugega ne, boste morda s tem našli nekaj novih hobijev, rezervnih planov vašim problemom in idej, kako si popestriti življenje.

Priporočamo tudi

Kako pa kaj novoletne zaobljube?
Prvi mesec v novem letu je za nami. Ste tudi vi med tistimi, ki so napisali obsežen spisek novoletnih...
Praznik vseh žensk sveta
Skoraj vsak dan je nek praznik. Večino praznikov sploh ne praznujemo na pravi način, saj so skomercializirani...
Zmanifestirajte svoje sanje
Zmanifestirajte svoje sanje Prednovoletni čas, je čas, ko vladajo posebne energije. Ljudje se...
Idealen odgovor
Zamislite si, da se neke divje nevihtne noči vozite v svojem avtomobilu, močno dežuje. Peljete mimo...

En komentar na objavo “Nastopil je čas za novoletne zaobljube”

  1. Marjan pravi:

    Zaobljube so isto kot da kupite čistilo s katerim boste očistili kopalnico ali stanovanje. To samo po sebi še ne povzroči čistoče. Da se zgodi sprememba, je potrebno razviti še strategije, kako se naj želja spremeni v dejanje. Potrebno je delo in potrpežljivost. Kako razviti strategijo in se motivirati, da dosežete želeno spremembo pa je velika umetnost. To zmorejo le redki.

    Če bo kdo po prvih poskusih, da nekaj spremeni, zaznal padec motivacije, želen cilj pa bo še vedno vabljiv, naj pokliče Darijo na 031 546 066. Darija se profesionalno ukvarja s tem, da vam uspe doseči to, kar vam je pomembno.

Vaš komentar