Naroči se na RSS

Intervju z Beato Čop: S slikami dajem ljudem energijo


beata-copEnergijske slike nam lahko pomagajo pri rešitvi problema, povzročijo prijetno vzdušje, povečajo občutek za opažanje, vzdržujejo našo pravo smer, nam pomagajo na naši poti in pri naših vsakodnevnih odločitvah, spodbujajo prave ideje in so naši svetovalci. Ustvarja jih slikarka Beata Čop, ki živi in deluje na Slovaškem. Pri svojem delu srečuje ljudi, ki jim njene slike pomagajo v vseh pogledih izboljšati njihovo življenja. Njihovo zadovoljstvo in zahvala ji dajo še več energije.

Slike si lahko ogledate na njeni spletni strani, preko katere jo lahko tudi kontaktirate.

Kako to, da ste se začeli ukvarjati s slikanjem?
Že kot otrok sem bila navdušena nad umetnostjo. V naši hiši so bile povsod slike mojega očeta, katere sem zelo rada preučevala. Resno sem se s slikanjem začela ukvarjati v mojih 22 letih. Takrat sem se borila s sodobno boleznijo mladih deklet – anoreksijo in bulimijo. Barve so postale nadomestek za psihoanalizo in zdravila. Narava mi je dala ideje za mojo prvo sliko, in mi je pomagala najti izgubljene vrednosti. Torej začetek je bil dolg in dramatičen.

Kdaj ste začutili, da lahko skozi slike dajete energijo?
Ko sem bila stara okoli 24 let. Moje slike je naročil zdravilec. Zanj sem naslikala dve sliki in on jih je dal v prostor, kjer pomaga ljudem. Trdil je, da mu slike pomagajo pri delu, kar me je takrat izjemno presenetilo. V tistem času sem študirala matematiko in informatiko na univerzi in bila četrti letnik. Z energijo sem se začela bolj ukvarjati v letu 2000, ko mi je tudi pomagal učitelj. Od takrat do danes dejansko traja pot, na kateri se učim in s slikami dajem ljudem energijo.

Kaj bi sporočili vsem, ki ne verjamejo, da je kaj takega možno?
Če človek ne verjame, niti ni tako pomembno za nakup slike. Obstaja nevarnost negativnih čustev do dela. Če oseba ne ve in dvomi, v tem primeru barvna harmonija lahko sama ustvari občutek za “razumevanje”. Spodbuja v njem ustvarjalnosti ali mu pomaga se sprostiti.

Zakaj pri osebnih energijskih slikah potrebujete datum rojstva ter ime in priimek?
Osebna Energijska slika je ena od najtežjih stvari, ki jih delam. Enostavno je naslikati 10 slik in stranka izbere tisto, ki mu najbolj všeč. Vendar pa je težko naslikati eno sliko tako, da je oseba, za katero se slika, zadovoljna z njo. Datum in ime mi pomagajo h kategorizaciji ljudi, z vizualizacijo. Delam na podlagi veliko astroloških šol. Po drugi strani pa, resonanca imena, torej, kako nas kličejo od rojstva, daje določen model osebnosti. Najpomembneje zame je moja osebna intuicija v dejanski vizualizaciji. Čez nekaj časa dobivam informacijo o tem, kakšna naj bi bila slika. Nekdo potrebuje sliko narave, ker abstrakcija mu ne pove nič. Za druge je boljša abstraktna slika.

Kaj je pomembno pri ustvarjanju energijske slike za prostor in zakaj?
Ko delam Energijsko sliko za prostor, mi pomaga stara kitajska umetnost Feng Shui. Prostor si vizualiziram. Ampak spet, moja intuicija je bistvenega pomena. Pomembno je, kje oseba v prostoru preživlja čas in kakšna je dejavnost v prostoru. So področja, ki jih je treba očistiti za prejšnjimi lastniki, podedovani prostori, v tem primeru je nujno potrebno uskladiti harmonično sliko po določenih pravilih.

beata-cop1Verjetno energijska slike še ne reši vseh težav. Kaj mora vsak posameznik postoriti za pozitivne spremembe?
Energijska slika lahko okrepi pozitivno razmišljanje. Vse je v glavi. Človek, ki naroči Energijsko sliko, je na poti pozitivnega razmišljanja. Včasih gre hitreje, včasih počasneje, toda rezultati bodo zagotovo prišli.

Koliko takih slik imate vi doma?
Moj studio je sestavni del mojega bivališča. V prostorih so samo moje slike z nekaj izjemami. Prva izjema so slike mojega prvega učitelja, akademskega kiparja Dušana Dzureka. Druga izjema so dve slike slovenskih avtorjev s Primorske nad katerimi sem zelo navdušena – Hišica v Solinah in Humar. V našem stanovanju je skupaj okoli 50 slik.

Kako pogosto pridete v Slovenijo? Ali vam je všeč in kaj najbolj?
Slovenijo imam v srcu. Začela sem jo spoznavati, ko sem se začela ukvarjati s slikanjem, tako da je povezana z mojim umetniškim zorenjem. Najprej sem spoznala mesta na obali – Piran, Portorož, Izola. Bilo je to v začetku 90. let. V Sloveniji sem bila približno 50-krat in nikoli ne bom pozabila novega leta (in tisočletja) v Ankaranu, ko sem bila v 4. mesecu nosečnosti. Bilo je prav posebno. Pred kratkim sem odkrila čudovita kraja, Celje in Bohinj. V teh dveh krajih je energija zelo dobra. Moj mož ima starodavne korenine v Sloveniji in jaz, ker sem prevzela njegov priimek, jih imam tudi. Ljubim Slovenijo. To je kraj, kjer želim ustvarjati in pomagati ljudem.

Priporočamo tudi

Intervju z Lidijo Dornik – Ustvarjalnost me spremlja vseskozi
Lidija Dornik se ukvarja z izdelavo nakita iz steklenih kroglic, biserov, kristalnega stekla in srebrne...
Razmišljanje o facebooku
Z napredkom tehnologije se je razvilo tudi socialno omrežje facebook. Pravzaprav je šlo že tako daleč,...
Podaljšajmo zagorelost
Oblačno, deževno vreme z nižjimi temperaturami nas počasi pripravlja na jesen, zdrava počitniška...
Pospravljanje naj bo zabavno
Začutite odpor ko pomislite na pospravljanje? Obstaja rešitev! Pospravljanje je lahko tudi zabavno...

3 komentarjev na objavo “Intervju z Beato Čop: S slikami dajem ljudem energijo”

  1. sara pravi:

    super intervju,bravo:)!!

  2. Haro pravi:

    Hvala. Dost je tudi pomembno koga intervjuvaš :)

  3. manca pravi:

    Kratko in jedrnato, v parih stavkah povedano bistvo. Zelo pohvalno. Slike so pa fantastične..

Vaš komentar