Naroči se na RSS

Z aktivnostjo do zaposlitve


Brezposelnost zagotovo ne predstavlja propada vaših vsakodnevnih navad in življenjskega stila, temveč ponuja pot do novih dogodivščin, veščin in poznanstev. Optimizem premaga vsako zagato, zato le glavo pokonci in naprej!

  • Ne primerjajte se stalno z drugimi. Vsak človek je unikaten, ima določene sposobnosti in tudi slabosti, želje in cilje. Če boste nenehno razmišljali le o tem, kaj lahko delodajalcu ponudi vaša konkurenca in v čem je boljša od vas, ne boste prišli daleč. Razen, če se boste odločili za pogumen izstop iz množice, in odkritje do sedaj skritih sposobnosti.
  • Zadajte si cilj. Pomislite, kaj vas veseli, kaj radi počnete. Morda to nima prav nobene povezave z vašo izobrazbo, lahko pa postane enkraten vir zaslužka, ki ga lahko spremenite v redno zaposlitev. Bodite kreativni, iz vašega konjička se lahko razvije mnogo več, kot ste si sploh kdaj predstavljali.
  • Bodite aktivni. Čas, ki ste ga kot zaposleni preživljali na delovnem mestu lahko izkoristite za marsikateri drug opravek. Vsak dan se lahko odpravite na sprehod, v naravo. Lahko se lotite temeljitega čiščenja vašega stanovanja ali hiše, ali pa se naučite česa novega skuhati. Če imate otroke, se lahko sedaj še bolj osredotočite na njihove težave, želje in cilje. Morda pa se v vas skriva kanček umetniške žilice, katere do sedaj še niste odkrili.
  • Poiščite alternativo. Če ste odločeni, da ne boste ‘brezdelno vegetirali’, se kar podvizajte. Možnosti je veliko. V kolikor vam lažja fizična opravila ne delajo preglavic, obiščite kako večjo kmetijo ali pa morda manjšo, in povprašajte gospodarja, če potrebuje pomoč. Morda vas je več iz ‘istega hofa’ ostalo brez zaposlitve? Pomagajte si, združite moči, morda lahko skupaj odprete lastno podjetje in nadaljujete z dejavnostjo.
  • Ustrezen življenjepis. Oblike pisnih prošenj za delo se stalno spreminjajo, zato sledite smernicam in morebitnemu delodajalcu svoje izkušnje in znanja predstavite v najboljši luči. Med drugim pazite tudi na slovnico, bodite natančni!
  • Previdno izbirajte. Ne pošiljajte prošenj za zaposlitev kar vsepovprek. Ciljajte na podjetja, katerih dejavnost ustreza vašemu znanju in sposobnostim ter so na dobrem glasu, oziroma so finančno stabilna. Seznanite se z zakonom o delovnih razmerjih, v katerem so navedene vse pravice in dolžnosti tako delodajalca kot zaposlenega. Dobro pretehtajte ponudbo in zahteve vašega bodočega nadrejenega. Pred podpisom pogodbe za delo to temeljito preberite, da se ne boste zaradi kake vrstice močno ušteli.
  • Smeh je pol zdravja. Razmišljajte pozitivno, ne pustite, da vas prevzameta žalost in slabo počutje. Psihične težave so pogosto povod za nastanek resnih bolezni, zato se raje odločite za veselje. Iz prav vsake izkušnje je možno potegniti kaj lepega in poučnega. Učimo se celo življenje.

sluzba-denar

Priporočamo tudi

Kraj, kjer se končajo sanje?
Izguba službe z odpovedjo, prenehanje pogodbe o zaposlitvi, konec statusa dijaka ali študenta je lahko...
Kakšen je vaš?
STIL namreč. Zamislite si obleko poljubnega kroja v vaši najljubši barvi. V mislih že iščete...
Zakaj imeti otroke, če so cel dan v vrtcu?
Vse manj se zavedamo, kako nas naši otroci potrebujejo. Ko pridejo v puberteto, pa se sprašujemo,...
Naši prijatelji so v težavah
Veliko število primatov je na robu izumrtja, kar je posledica uničevanja njihovega naravnega habitata,...

Vaš komentar