Naroči se na RSS

Pralna krogla – ekološka alternativa pri pranju perila


kroglaOdgovornost do varovanja okolja je današnji globalni trend oz nuja, če hočemo v prihodnosti piti čisto vodo, dihati svež zrak in jesti zdravo hrano. Na tem področju, smo v preteklosti naredili veliko napak. Evropska unija določa vrsto predpisov, Nenazadnje pa bi se te odgovornosti moral zavedati vsak posameznik. Vsak bi se moral zavedati, da smo od narave odvisni bolj, kot se tega zavedamo. Truditi se moramo za njeno ohranitev in zmanjševati škodljive vplive. Napredek na tem področju lahko dosežemo z zavedanjem in samovzgojo, saj vsak lahko sam veliko naredi in prispeva k varovanju okolja. Trudimo se lahko na različne načine, pozornost pa sem v tem članku namenila pranju perila z alternativnim pralnim sredstvom – pralno kroglo.

Uporaba pralne krogle omogoča omogoča pranje brez detergentov in ne vsebuje kemičnih sestavin. Voda, plastična krogla, in super keramične kroglice, skupaj s perilom damo v boben pralnega stroja, brez detergentov in drugih dodatkov. Čira čara, hokus pokus, čarovnik iz klobuka potegne zajčka, jaz pa iz pralnega stroja čisto, belo, dišeče perilo. Res se sliši precej neverjetno. Ko se o zadevi pogovarjam z okolico, naletim navadno na skeptike in negativne odzive v smislu, to je zgolj marketinška prevara, to je brezveze, to je popolnoma enako kot če bi oprala samo z vodo. Kako lahko krogla z nekimi kristali opere perilo? To je povsem nemogoče. V zadnjem času je zadeva precej omenjena tudi na raznih forumih. Mnenja so pozitivna in negativna, le redko nevtralna. Temperamentne reakcije, saj ni važno pozitivne ali negativne, zadeva vsekakor ne more biti brezveze, če sproža tako zanimanje. In nenazadnje, od vseh skeptikov kar jih poznam, pralne krogle še nihče nikoli ni uporabil. Vedno je tako, da novosti in invencije sprejme le določen odstotek populacije, da zadeva postane sprejemljiva in priljubljena v širšem krogu je potrebno veliko več časa. V splošnem ljudje nismo naklonjeni spremembam, novostim, potrebujemo veliko stopnjo varnosti in zaupanja, potrdtitev drugih, da znamo stvari ovrednotiti in jo vključiti v naše miselno obzorje.

Kakšen talent za kemijo ravno nisem, prav tako ne strokovnjak s področja ekologije. Na vso celotno zadevo gledam iz povprečnega uporabniškega vidika, vseeno sem se spravila raziskovat, na kakšen način pralna krogla deluje. Sestavljena je iz mnogih naravnih keramičnih sestavin, ki vsebujejo, več kot 80 naravnih mineralov (Na, Ca, Ba, Fe, Al2O, Sio2, K, Mg…) sestavljenih iz treh tipov keramičnih delcev, tip A, tip B in tip C. Keramični delci tipa A med pranjem emitirajo infrardeče žarke, s tem se aktivira molekularna kombinacija vode v manjše gruče. To povečanje premikov molekul povzroči večjo pralno moč vode. Istočasno se sproščajo negativni ioni, ki omehčajo umazanijo v tkanini, da jo voda lažje odstrani brez uporabe detergentov. Delci tipa B aktivirajo in zmehčajo vodo v pralnem stroju. Vsebuje antistatično, belilno in sterilizacijsko funkcijo. Tip C eliminira klor iz vode; kar pomaga ohranjati oblačila (barve in elastičnost) zmehča vodo in povečuje pralno efektivnost., Krogla ima pri pranju vrednost 10 ph, kar je enakovredno ph, ki jih vsebujejo običajni kemični detergenti, kar omogoča odstranitev umazanije iz oblek.

Pralno kroglico se lahko uporablja približno tri leta oz. za 1000 pranj oz eno pranje na dan pri 4 kg oblek, kar omogoča še cenovni prihranek, saj pralna krogla stane nekje med 30 in 60€, začetni vložek v investicijo se hitro povrne. Enkrat na mesec je potrebno kroglo dati na sonce, da se keramični deli regenerirajo. Razen tega, da varuje naravo je primerna tudi za tiste, ki imajo alergije, ki jih povzročajo ostanki detergentov v tkanini po klasičnem pranju. Večinoma je to vse kar proizvajalci povedo, vseeno si mogoče želim, da bi si lahko o vsem prebrala kaj več.

In končno še praktični del. Pri testiranju sem uporabila pralno kroglo, ki so nam jo prijazno ponudili v spletni trgovini www.super-punca.si. Lotila sem se vseh možnih kombinacij, ki jih ponavadi uporabljam: belo perilo, pisano perilo, naravno sušenje in uporaba sušenja s sušilnim strojem. Oblačila so bila kar dobro oprana in mehka (ob uporabi sušilnega stroja ali brez). Za odpravo večjih in kompleksnejših madežev je sicer potrebno uporabiti odstranjevalec madežev, pa tudi belo perilo moram prati na več kot 40°C, da je pranje učinkovito. Perilo po pranju nima nobenega vonja, kar se da odpraviti tudi tako,da se pri pranju v pralni stroj doda robec namočen v aromatično olje. Moram reči, da so moje izkušnje s pralno kroglo pozitivne. Všeč mi je, ko lahko za dobrobit narave naredim nekaj pozitivnega, če je to tako preprosta zadeva, kot je uporaba pralne krogle, še toliko bolje.

Priporočamo tudi

Slovenci imamo svoje ekološko pralno sredstvo
V današnjem svetu nas na vsakem koraku opozarjajo, kako lahko poskrbimo, da bomo lagodneje živeli in...
Bodi EKO frikica
"Biti eko frikica" pomeni skrbeti za svoje dobro počutje, hkrati pa ne škodovati ostalim okrog sebe...
Ali lahko kdo napove mojo prihodnost?
V bližnji prihodnosti me baje čaka katastrofa na ljubezenskem področju, ki ima večje razsežnosti...
Spodnje perilo ni seksi samo po sebi
Seksi spodnje perilo je kot modni dodatek najmanjši kos oblačila, ki ga ženska premore na sebi. Barva,...

Vaš komentar