Naroči se na RSS

Zakaj imeti otroke, če so cel dan v vrtcu?


Vse manj se zavedamo, kako nas naši otroci potrebujejo. Ko pridejo v puberteto, pa se sprašujemo, kaj je narobe z njimi, zakaj se tako obnašajo, da nam ni všeč.
Se je kdaj kdo od staršev vprašal, kaj je delal narobe vsa leta, da ima sedaj probleme pri komunikaciji z otrokom v puberteti, ali vso krivdo prenašate na otroka?

otroci

Današnji čas je za nas starše res neprimeren za vzgojo otrok.
Država nas prepričuje, naj imamo otroke, kako bomo pa skrbeli za njih, pa jih dosti ne zanima. Nekaj malega naredijo, pa mislijo, da so rešili problem (zastonj vrtec za drugega otroka).
Problem je v tem, da smo večino dneva v službah. Nekateri vrtci so temu prilagojeni, večina ne. Ampak, ali je sploh smiselno imeti otroka in ga dati za cel dan v vrtec?
Res je, da v vrtcu pridobi ogromno, od socializacije, delovnih navad, naučijo se mnogo stvari.
Mislim pa, da je še vedno najpomembnejše pri tako malih otrocih, da čutijo ljubezen staršev, kar pa lahko le, če so več časa z otroci.

Otroku je potrebno prisluhniti, kaj nam hoče povedati, že od rojstva, ko še ne zna govoriti.
Na to pa večinoma starši pozabimo, ko začnejo otroci govoriti. buy domain names Vendar bomo od majhnih otrok večino stvari izvedeli z opazovanjem njihovih gibov, mimike in obnašanja. Majhni otroci še ne znajo vsega povedati, čeprav znajo govoriti in ne znajo razmišljati kot mi.
Dobro jim moramo prisluhniti, tudi takrat, ko ne govorijo.
Marsikaj nam povedo na čisto svoj način, ki ga moramo starši znati razumeti.

Priporočamo tudi

Kje smučati ceneje v Sloveniji
Ker je tudi smučanje lahko precej draga rekreacija, sem za vas poiskala malo cenejša smučišča po...
Minljivost, sebičnost in strah..
Iz dneva v dan gredo mimo nas številne lepe stvari, a mi jih sploh ne opazimo. Ali kdaj pomislimo na...
Kje se je izgubila kultura
S sinom starim pet let in pol sva se odpravila na lutkovno predstavo Obuti maček. Pravljico že pozna,...
Ko sem se začel resnično imeti rad
Velikokrat slišimo besede...."Imejte se radi, cenite se!"......Pa se kdaj zares zamislimo kaj pomenijo?...

4 komentarjev na objavo “Zakaj imeti otroke, če so cel dan v vrtcu?”

 1. Agata pravi:

  Že naslov mi je dal mislit. Posebno, ker delam v vrtcu. Prevečkrat se zgodi, da je mama na porodniškem dopustu ali ne dela in j otrok cel dan, (9 ur), v vrtcu. In tu se začne začaran krog: otrok se počuti zapostavljenega, išče pozornost, večkrat na agresiven, neprimeren način; starši so ob tem nemočni in ga dajo v vrtec, ker ga sami ne obvladajo. Ne posplošujem, to so redke izjeme, ampak tu se začnejo problemi, ki se izražajo v puberteti. Sami smo se odločili za otroke, sprejmimo odgovornost in jim dajmo najboljše – sebe.

 2. Vitalka pravi:

  Tudi jaz sem se v puberteti mojih otrok spraševala o tem, kaj delam narobe, pa so bili otroci verjetno manj v vrtcu in več z menoj kot so z današnjimi mamicami. Ko sem pred kratkim brala intervju s psihologinjo Katarino Habe v Oni, mi je kar odleglo, ko sem prebrala nekaj o sedanji generaciji otrok. Namreč ugotovila sem, da ni samo moj otrok takšen, ampak da je to kar cela generacija. Poleg tega vidiš, da če imaš dva otroka in sta oba “izpostavljena pribl.istim pogojem odraščanja”, da sta si praviloma zelo različna, torej je težko potrditi tezo, da je premalo časa z otroki vzrok za težave v puberteti.
  Ne glede na vse napisano pa mislim, da kdor se odloči za otroke, naj jim podari veliko ljubezni in iz te ljubezni bo izšlo vse ostalo: kvantiteto odnosov bomo pač nadomestili s kvalitetno preživetimi uricami.

 3. Darja pravi:

  Cel sistem je sfaliran, slabe plače , delo pa po več kot osem ur. Ljudje smo prav žrtve vsakdanjosti, tega sistema, boriti se moramo za obstoj celo do tiste mere ko smo posledično živčne razvaline zaradi slabe kvalitete življenja, po eni strani služb ni in si lahko doma z otrokom, po drugi si razvalina,ker službe dobiš ne in si v negotovosti in se bojiš za prihodnost. Kot tako zaskrbljen si spet v dvomih kako kvaliteten si sam v vsem tem času z otrokom ,če ves čas zraven zagrenjeno razmišljaš o tem a bo služba in kdaj bo končno, čeprav delaš na tem. Seveda, nič ne nadomesti materinske ljubezni, imam leto in pol starega otroka in uživam v vlogi matere, največ kar mu dajem je ljubezen, vendar pa bom slej ali prej morala tudi sama po poti ko bo moj otrok v vrtcu čakal da pridem ponj a upam vsaj, da bova za tisto plačo lahko v tistem času, ki nama bo ostal za skupno preživljanje lahko lepo živela. Se pravi, rezultati nekje morajo biti, če si cel dan v službi naj bo plača uredu, če si z otrokom, bodi efektivno in rezultati se bodo nekje pokazali tudi pri njem. Dvorezni meč.

 4. Petra pravi:

  se strinjam, otroci najbolj potrebujejo ljubezen in razumevanje.

Vaš komentar