Naroči se na RSS

Ko košarka zamika tudi nas..ženske


lorbek1

Košarka – moštveni šport. Pet igralcev, žoga, obroč (koš) in točke, ki so tako pri eni kot pri drugi ekipi bistvo igre, ki poteka v športni dvorani na posebnem igrišču. Prizadevajo se doseči tem več točk z metom žoge skozi obroč. Zgodovina košarke se je začela leta 1892 s preprostim košem za sadje ter polovico manjšim igriščem, kot je v uporabi danes. Izpostavili so preprosta osnovna pravila, ki so jih zapisali, kar na zid takratne tako imenovane telovadnice. Vendar bolj kot zgodovina, nas zanima celoten pomen košarke. Igra, ki ji ni para. Igralci, ki svoje talente razkazujejo in izboljšujejo s treningi. In užitek ter eleganca podajanja žoge, kar si lahko ogleda dandanes pretežno vsak drugi slovenec.

Omenjena igra poteka med dvemi moštvi. Moštvo, ki se brani in moštvo, ki poskuša zadeti koš. Vsako posamezno moštvo sestavlja skupno 10 igralcev. Pet jih je na igrišču, ostalih pet so namestniki (rezerve), ki prav tako lahko zamenjajo igralce na igrišču. Vsako moštvo ima svojega predstavnika, kapetana. Svojo oznako nosi na roki, tako se razlikuje od ostalih udeležencev ekipe. Prvo moštvo želi preprečiti zadetek, ter vsekakor prevzeti vlogo vodilnih. Slednje, lahko žogo podaja, jo kotali, ter odbija – vse v skladu s košarkaškimi pravili. Nanjo ne smejo udarjati s pestmi ali jo nositi okoli brez odbijanja. Prav tako je ne smejo brcati. Takorekoč je dovoljen le izvedeni ”dvokorak”, potem pa je žogo potrebno podati naprej. Igra nikakor ne poteka brez dveh sodnikov na parketu, ter pomožnih sodnikov, ki upravljajo s semaforjem ter košarkaškimi zapisniki. Čas igranja je sestavljen iz dveh polčasov, vsak od njih pa je razdeljen na četrtine, ki trajajo po 10 minut. Podaljški lahko trajajo tudi do 5 minut ali bolje rečeno, dokler ena izmed ekip, ki je na igrišču ne zmaga. Ni igre, ki bi potekala brez prekrškov. Tudi tukaj so, seveda, prisotni. Nanašajo se na čas omejitve, ki je izpisan tudi na semaforju. Tako je spremljanje celotnega poteka igre lažje. Igrišče je označeno, kar igralcem omejuje prostor, kjer se lahko gibljejo. Če prekoračijo omenjeno črto se žoge preda nasprotni ekipi. Prav tako dobi nasprotna ekipa žogo vsakič, ko druga ekipa zada zadetek. Razlika je le pri prostih metih, ki nastanejo ravno zaradi prekrškov. Žoga se tukaj dodeli tisti ekipi, ki jo ujame. V tem primeru je to lahko ekipa, ki je ravno izvajala prosti met, ali nasprotna ekipa, ki je zagrešila prekršek. Žoga je zunaj igrišča, oziroma se preda nasproti ekipi, če le – te prekorači omenjeno mejo, ali se žoga odbije ravno na mejni črti.

Trenerja obeh ekip imata pravico do minutnega odmora. Tukaj se navadno tudi izvedejo menjave igralcev. V bistvu pa je minuta odmora namenjena igralcem in njihovim trenerjem, ki se v tem kratkem času lahko posvetujejo o nadaljevanju igre. Na hitro preletijo tablo, kjer so označeni posamezni igralci, ter okrepijo svoje moči za nadaljevanje igre. V omenjeni minuti lahko trener tudi spremeni postavo igralcev, ter jim dodeli drugačne naloge, ki se jih morajo držati, če želijo doseči zmago ali preiti v vodilno moštvo. Igralci, ki so na klopci navadno spodbujajo svojo ekipo, ki se prepotena podi za žogo, ali pa preprosto lovijo še zadnje dihe do zmage.

Da ne pozabimo omeniti njihova oblačila. Vsi sodelujoči igralci na tekmi, ki pripadajo tako eni ali drugi ekipi nosijo skladne drese s številkami od 4 do 15. Nogavice, ki so navadno podaljšane do kolen, ter športne copate, ki na parketu ali košarkarskem igrišču ne smejo drseti. Športne hlače in majica sta enakih barv. Dres je obojestranski s prav posebnim razlogom. Stran, ki je povdarjena z barvami domače ekipe, je namenjena domačinom, medtem ko imajo gosti prav tako svoje drese, ki pa so za razliko od pravkar omenjenih obrnjeni na zunanjo stran. Vendar velja to pravilo le za košarko, ki se igra v osnovnih in srednjih šolah. Medtem, ko imajo profesionalni igralci več enakih dresov.

Danes pa je slovenska košarkaška reprezentanca le še slabo polovico ure oddaljena od tekme s Srbijo, na svetovnem prvenstvu, kar lahko odloča o njenem vstopu v finale. Vse oči bodo nocoj usmerjene v televizijske sprejemnike. Za izjemo tistih, ki si bodo igro ogledali v športni dvorani Spodek. Večina predstavnikov naše košarkaške ekipe, kot tudi vsi ostali intenzivni in zvesti spremljevalci bodo danes čakali in spremljali tekmo ter upali, da se ponovi zgodovina, kjer smo Slovenci v Varšavi premagali Srbsko reprezentanco. Sicer pa so naši fantje že z uvrstitvijo v polfinale dokazali, da so zmožni podirati vse zidove, ki so jim na poti do zmage. Verjamem, da bodo ugnali Srbsko ekipo, ter se povsem zasluženo uvrstili v finale, kjer jih čaka spopad s Španci.

Priporočamo tudi

Kje se je izgubila kultura
S sinom starim pet let in pol sva se odpravila na lutkovno predstavo Obuti maček. Pravljico že pozna,...
Drzen in pogumen, zakaj pa ne?
Na tem svetu je veliko ljudi. Vsak izmed nas ima svojo zgodbo. Eni živijo svoje sanje, medtem ko drugi...
Plastenke so strupene!
V Evropi in predvsem v Sloveniji je trenutno modna muha kupovati in piti vodo iz plastenk, prodajalci...
Adijo celulit!
Vse toplejši dnevi pripomorejo k temu, da so ženska telesa vse manj oblečena. Z manj pokrite kože...

3 komentarjev na objavo “Ko košarka zamika tudi nas..ženske”

  1. qwe pravi:

    kdor je pisal ta članek nima pojma o košarki

  2. sara pravi:

    zakaj ne bi imel pojma:)?

Vaš komentar