Naroči se na RSS

Trema pred razgovorom za službo?


Slej kot prej pri vsakemu od nas pride čas, da si najdemo zaposlitev, bodisi je to zgolj študentsko delo, priložnostno delo ali pa redno delo. Nekateri začnejo delati že zelo zgodaj, v prvem letniku srednje šole, najpogosteje med počitnicami, saj ima vsak rad nekaj denarja v žepu. Spet drugi svojo podjetnost začnejo že kot otroci, saj se znajdejo s prodajo limonade, stripov ali cdejev. Vsekakor pa je vsem nam, ki iščemo zaposlitev skupna ena točka.Trema pred razgovorom za službo. Tudi če človek pravi, da je nima, jo podzavestno prav gotovo ima, saj vsakogar skrbi, kako se bo odrezal. Vendar pa to ni prav nič slabega, kvečjemu pozitivnega, saj nam to da energijo, da se probamo čimbolje odrezati. Tremo moramo obrniti nam v prid in znati to izkoristit. Poskusila vam bom dati nekaj nasvetov in upam, da vam bo kdaj kaksen koristil.

služba

Najboljše je, da  se je na razgovor dobro pripravite. Če imamo na voljo par dni, toliko bolje, pa tudi če je le en sam dan ni nič hudega, saj lahko v enem dnevu veliko naredimo. Za začetek se lahko pozanimamo o dejavnostih podjetja, kako jim gre, s čim se ukvarjajo, koliko je zaposlenih. Vse je odvisno od naše volje, brskamo lahko do onemoglosti. Potem pa se osredotočimo nase. Lahko počnemo tisto, kar nas veseli, se razvajamo, mogoče obiščemo kozmetičarko in frizerja, si privoščimo kak kos novega oblačila, poskrbimo za osebno higieno, urejeno pričesko, urejene nohte, saj vsak delodajalec rad vidi urejeno osebo.

Če veste, da boste med razgovorom živčni in ne boste našli pravih besed, se lahko že vnaprej pripravite. Lahko si napišete dialog, kaj bi radi povedali, in da bo vse skupaj zvenelo bolj samozavestno lahko tudi vadite na glas vaše besedilo. Lahko tudi vadite z vašim prijateljem ali domačimi, odvisno od vašega razpoloženja. Bodite pripravljeni, da se boste dobro predstavili in razmislite kakšne so vaše prioritete, ki bi jih želeli izpostaviti na razgovoru in kaj je tisto, kar vas dela posebnega, da bi vzeli ravno vas.

Zelo pomembno je, da pridete na razgovor sveži, spočiti, polni energije in z velikim zanimanjem, saj si nobeden ne želi srečati osebe, ki je mlačna in deluje prazno ter nezainteresirano. Brez strahu vprašajte, kar vas zanima in tudi odgovorite čim bolj jasno na zastavljeno vprašanje. Pokazite kakšen človek ste v resnici, nikar ne igrajte, saj vas ljudje lahko spregledajo, zato je igra vsekakor odveč, saj tudi ko boste v službi ne boste mogli vedno igrati. Najboljše je, da ste to, kar ste v resnici. Pred vhodom v stavbo lahko tudi parkrat globoko vdihnete, tako si boste prečistili misli in bili bolj mirni. Če čutite, da boste zelo zivčni, priporočam zeleni ali pomirjevalni čaj.

Nikar ne zamujajte na dogovorjen termin, če se da pridite kakšne 5 – 10 minut prej. Če se pa že zgodi, da zamudite, nujno prej sporočite in se opravičite za zamudo. V glavi pa moramo imeti same pozitivne misli, saj se nam ponavadi zgodi ravno to, o čemer razmišljamo. Ne smemo že vnaprej govoriti, da ne bo nič iz tega in da čutimo, da vas ne bodo vzeli, saj se zna zgoditi ravno to.

Odločno,  samozavestno in prijaznostjo se odpravite na razgovor.

Priporočamo tudi

Dobri fantje, kje ste?
Situacija na tržišču je zaskrbljujoča. Bojim se, da je pošla zaloga primernih fantov? Tolažim se...
Minljivost, sebičnost in strah..
Iz dneva v dan gredo mimo nas številne lepe stvari, a mi jih sploh ne opazimo. Ali kdaj pomislimo na...
Groba in neprijazna ginekologinja
Vsi vemo, da obisk ginekologa prej ali slej doleti vsako posameznico. Sama sem ga prvič doživela...
Otroku podarimo igro in ne kariero
Danes je vse več malih talentov oziroma genijev, ki so komaj shodili. Nekateri že pred svojim desetim...

4 komentarjev na objavo “Trema pred razgovorom za službo?”

  1. Petra pravi:

    super napisano ;)go girl!

  2. Darja pravi:

    preveč je diskriminatorno, delodajalci gledajo skoraj bolj na videz kot na znanje.

  3. sara pravi:

    koristni nasveti:)

Vaš komentar